Rekordgyors adócsökkentést ígér Obama

Vágólapra másolva!
Már áprilisban életbe léphet Barack Obama adócsökkentési terve, ami az amerikai elnök szerint minden idők leggyorsabb élénkítő csomagja lesz, és majdnem minden amerikai családot érinteni fog. A gazdaság feltámasztására szolgáló csomag növelni fogja a szociális kiadásokat is, de közben Obama nagyobb költségvetési szigort is ígér: az gazdaság hatalmas deficitjét néhány év alatt legalább felére akarja csökkenteni.
Vágólapra másolva!

Minden idők leggyorsabban életbe lépő adócsökkentésének nevezte Barack Obama amerikai elnök a gazdaság élénkítését célzó csomagját. Obama szerint az adócsökkentésnek köszönhetően már áprilisban is kevesebb adót kell fizetniük az amerikai családoknak, amelyek 95 százaléka érezni fogja a csökkentés előnyeit - írja a BBC.

Az elnök szokásos heti rádiónyilatkozatában arról beszélt, hogy egy átlagos amerikai család havi 65 dollárt fog megspórolni a tervezett adócsökkentéssel. Az intézkedés a kongresszus által már elfogadott 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag része, amellyel a válság közepette megpróbálják újra életre kelteni az amerikai gazdaságot.

Az élénkítő csomag 36 százalékát teszi ki az adócsökkentés, 64 százalékát pedig a szociális programok forrásainak növelése. "A történelemben soha ilyen gyorsan nem lépett életbe adócsökkentés, és soha nem jutott el a hatása ilyen sok dolgos amerikaihoz" - mondta Obama.

Józan és öszinte költségvetést ígérnek

Az elnök szombaton azt is bejelentette, hogy az intézkedésekkel csökkenteni fogják amerikai gazdaság trillió-dolláros deficitjét. Mint mondta, most azon kell elkezdeni dolgozni, hogy stabilizálják a bankrendszert, megállítsák az ingatlanárak zuhanását és megzabolázzák a költségvetési hiányt. Obama a hiány kezelésének megvitatására hétfőre költségvetési megbeszélést hívott össze. Az itt meghatározott elvekkel a tarsolyában az elnök kedden fogja tájékoztatni a közvéleményt az alapvető célokról, majd csütörtökön ismerteti a költségvetést.

"Olyan költségvetést fogok csinálni, amely józanul értékel, őszintén számol el, és részleteiben lefekteti a stratégiámat arról, hogy a szükséges dolgokba befektessünk, a szükségteleneket megnyirbáljuk, és visszaállítsuk a költségvetési szigort" - fogalmazott. Az elnök ugyanakkor figyelmeztetett: ez csak az első lépés lesz a gazdaság feltámasztásának útján, ami továbbra is tele van kockázatokkal, veszélyekkel és kihívásokkal.

A New York Times szerint Obama elnöki ciklusának végére a jelenlegi 1,2 trillió dolláros költségvetési deficitet legalább felére szeretné csökkenteni. A megtakarítások jelentős részét az iraki csapatkivonással felszabaduló források, másik részét a leggazdagabb rétegekre kivetett nagyobb adók jelentik majd. Ehhez például a jelentősen növelné a befektetési alapokból származó jövedelmek adóját, de nagyobb adót vetne ki az évi 250 ezer dollárnál többet keresők jövedelemeire is.

A héten elfogadott élénkítő csomag célja, hogy megőrizzen vagy létrehozzon 3,5 millió munkahelyet, növelje a fogyasztást és újraépítse az infrastruktúrát. A republikánusok ugyanakkor nem támogatják, mivel szerintük az adócsökkentés hatástalan, és az elnök költekezése csak hatalmas adóságba rángatja az amerikai gazdaságot.