Veres: készülni kell az euróbevezetésre

Vágólapra másolva!
Idén meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy Magyarország beléphessen az ERM-2 árfolyamrendszerbe - mondta Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjrendszer átalakításának szakértői konzultációi már több mint egy éve folynak, tehát "a kormány nem rögtönöz" - reagált egy másik munkavállalói felvetésre a pénzügyminiszter, rögzítve azt, hogy a 2009. évi költségvetést nem érinti a nyugdíjrendszer átalakítása, annak célja a rendszer hosszú távú fenntarthatósága.

Nagyob adócsökkentést várnak a munkaadók

A munkaadói oldal az adórendszer egészét érintő, 8-10 százalékpontos adócsökkentést javasolt, valamint az euró előszobájába, az ERM-2-be való minél gyorsabb belépést szorgalmazott Rolek Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint a munkavállalói oldal nem érzékeli a válság súlyát. Szerinte most nem arról kell beszélgetni, miként lehet elosztani igazságosan 100 milliárd forintot.

A munkaadói oldal úgy látja, hogy az ország hosszú versenyképessége kerülhet bajba, ha nem sikerül megállapodni a 8-10 százalékpontos adómérséklésben, ami javíthatja a versenyképességet. Az adók 8-10 százalékpontos mérséklése azt jelentené, hogy a jelenlegi a bruttó hazai termék n0 százalékát kitevő adószint 30 százalékra csökkenne, ehhez a kiadásokat 2200-2700 milliárd forinttal kellene visszafogni.)

Demján: csökkenteni kell a termelők adóját

Demján Sándor, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a versenyszférában működő vállalkozásoknál szerveződő szakszervezetek létrehozását javasolta. A VOSZ elnöke szerint megfontolandó a szűkebben vett termelőszféra, az ipar, a mezőgazdaság és a szállítás adószintjének 15 százalékpontos csökkentése, és a bankszféra társasági adójának leszállítása 5 százalékra is. A többi ágazat majd később kerülhet sorra - tette hozzá. A VOSZ elnöke figyelmeztetett: ha a kormány most nem teszi meg a munkaadók által javasolt adócsökkentési lépéseket, akkor hat hónap múlva sokkal drasztikusabb lépésekre kényszerülhet.