Megugrott az olajár

Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett a kőolaj ára csütörtökön, mert a szakértők várakozásával ellentétben a múlt héten csökkent az amerikai olajtartalék. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj 2,44 dollár drágulással 41,99 dolláron zárt Londonban áprilisra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 4,86 dollárral 39,48 dollárra nőtt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai energiaügyi minisztérium (EIA) csütörtöki közleménye szerint a február 13-val záródott héten az amerikai olajtartalék 0,2 millió hordóval csökkent. Az elemzői várakozások átlagában 3,0 millió hordó emelkedés szerepelt. A benzintartalék 1,1 millió hordóval nőtt. A szakértők 0,5 millió hordó mérséklődést vártak. Az egyéb olajtermékek készlete 0,8 millió hordóval esett. Az elemzők nagyobb, 1,2 millió hordó csökkenést becsültek.

Az amerikai olajtartalék folyamatosan nőtt az előző hét hét során, miután a gazdasági visszaesés hatására csökkent az olajkereslet. A kereslet mérséklődésére tavaly szeptember óta mintegy 20 százalékkal bővült az amerikai olajtartalék. A múlt heti tartalékcsökkenés oka, hogy mérséklődött az olajimport és nőtt a finomítók kapacitás-kihasználtsága.

A szakértők szerint azt egyelőre nehéz eldönteni, hogy az amerikai import visszaesése kapcsolatban áll-e azzal, hogy tavaly szeptember óta az OPEC napi mintegy négy millió hordóval csökkentette a termelését.