Kompenzálásra várnak a gyógyszergyártók

Vágólapra másolva!
Míg az exportőröknek kedvező a gyenge forint, addig az importőröknek katasztrófa a 300 forint feletti euró. Emiatt szenvednek a gyógyszergyártók is, ezért a kormányhoz fordulnak segítségért, hogy kompenzációhoz jussanak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A gyenge forint miatt jelentős veszteséget kellett elkönyvelniük a külföldi gyógyszergyártóknak, akiket rosszul érintett a 255 forint körül mozgó árfolyam megemelkedése. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért a kormányhoz fordul támogatásért.

A Novartis Hungária Kft. alacsonyabb költéssel próbálták a csökkenő profitot ellensúlyozni: személyi kiadások, orvosi edukáció, promóció csökkentésével kísérleteztek, valamint a beszállító partnerekkel történő tárgyalásokkal, amellyel új árakat alkudnának ki.

Az áremelésre gyakorlatilag nincs mód, mivel a támogatott szereknél a költségvetés korlátai, a többi gyógyszernél pedig az erős verseny szabnak gátat. A lakosság pedig amúgy sem áll jól anyagilag, hogy elviseljen egy áremelést.

Az egyesület ezért több modellt készít a kormány számára, a gyenge forint esetén történő kompenzációra. A két legéletképesebb javaslat szerint vagy a gyártókat sújtó különadóból és az orvoslátogatói díjból kellene kompenzációt fizetni, vagy a forintárfolyamot kellene valamilyen szinten követniük az áraknak - írja a Napi Gazdaság.