Vágólapra másolva!
Tovább rontották a világgazdaságra és az euróövezetre adott növekedési előrejelzésüket londoni makroelemzők, akik most már két teljes évig tartó valutauniós recesszióval számolnak.
Vágólapra másolva!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) márciusra szóló világgazdasági prognózisában az eddig jósolt 0,2 százalékos növekedés helyett a cég az új jelentés szerint 0,8 százalékos világszintű gazdasági visszaesést valószínűsít, ami a II. világháború óta a legrosszabb teljesítmény lenne. Piaci árfolyamon számolva az EIU londoni elemzői az eddigi 0,9 százalék helyett 1,9 százalékos globális gazdasági csökkenést várnak 2009 egészére.

A ház indoklása szerint a világgazdaság állapota "riasztó ütemben romlik", és az ipari termelés, valamint a kereskedelem decemberi-januári "összeomlása" azt mutatja, hogy e romlási folyamat most már minden térségben jelen van.

Európában átlag feletti lesz a visszaesés

A márciusra kiadott új előrejelzés szerint az euróövezetben az idei év egészében 2,9 százalékos gazdasági visszaesés várható az előző EIU-prognózisban szereplő 2,0 százalékos, és a még eggyel korábbi jelentésben jósolt 1,2 százalékos GDP-mínusz helyett.

A ház ráadásul már 2010-re is recessziót tart valószínűnek a valutauniós térségben, 0,2 százalékos egész éves visszaeséssel. Az EIU londoni elemzői a múlt havi előrejelzésben 0,3 százalékos, az egy hónappal korábbiban még fél százalékos jövő évi euróövezeti növekedéssel számoltak.

Megismétlődik az 1929-es válság

Az EIU londoni szakértői az új elemzésben úgy fogalmaznak: az euróövezet - az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával együtt - olyan súlyosságú pénzügyi válság szorításába került, amilyenre az 1930-as évek óta nem volt példa.

A cég azt jósolja, hogy az eurövezeti jegybank (EKB) az idén 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát, de az EIU szerint "jelentős esély" van arra is, hogy az EKB-nak végül zéróra kell csökkentenie az irányadó kamatot.

Az EIU pénteki új előrejelzése szerint a kelet-európai térségben a balti köztársaságokat fenyegeti a legsúlyosabb recesszió: a három országra a cég együttes átlagban 8,3 százalékos GDP-zuhanást jósol 2009 egészére, és jövőre is 1,3 százalékos visszaesést valószínűsít. A ház szerint Magyarországon az idén "3 százalék körüli" GDP-csökkenés várható.