Gyengült a forint péntek reggelre

Vágólapra másolva!
Hosszú ideig semmi sem történt péntek reggel a forintpiacon. Az előző nap reggeli, délelőtti erősödést felemésztette a csütörtök este, így pénteken már nem sokat változott reggelig az árfolyam. Aztán fél kilenc után hirtelen gyengülni kezdett a magyar pénz, 306-307 forintot is kellett ekkor adni egy euróért. A pesti forintpiac nyitásakor átmenetileg erősödött a magyar pénz, de fél óra múlva, délelőtt fél tíz körül megint 306-307 körül ingadozott, majd tíz után 305 volt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Míg szerdán a 310-et ostromolta a forint/euró árfolyam, addig csütörtökön járt ugyan 300 alatt is a magyar pénz, de aztán csütörtökről péntekre 304-305 forint közötti értékeket mutatott a nem túlzottan nagy forgalmú piac.

A nemzetközi kereskedelemben sokáig változatlan volt az árfolyam, de aztán nyolctól kicsit élénkebb lett a kereskedés, amelyben tendencia sokáig nem volt felfedezhető.

Fél kilenc után azonban 306-307 forint felé mozdult el hirtelen az árfolyam, ami egyértelmű gyengülés. A pesti forintpiac nyitásakor viszont egy forintot erősödött a magyar pénz: 305,5 körül alakult a kurzus, majd fél tízkor visszagyengült a 306,5 körüli értékekre. Tíz órakor viszont 305 forintot kellett adni egy euróért.

Gyengült a zloty is

A zloty péntek reggel 2 százalékot vesztett, miután az előző két napban megtámogatta a lengyel kormány több, erőteljes szóbeli beavatkozása és az, hogy a lengyel kormány, a központi banktól függetlenül, eurót adott el az EU-támogatásokból rendelkezésre álló pénzből. Ez utóbbi ugyan szokásos, tervezett eladás volt a támogatás menetrendszerű felhasználása végett, de bejelentése nem.

Kilenc óra felé a zloty valamelyest stabilizálódott, 4,8106 zloty/euróra javult a fél órával korábban elért napi mélypontról, 4,8298/euróról a varsói bankközi piacon, de így is 0,4 százalékkal rosszabb az euróval szemben, mint csütörtökön későn.

Rosszabb a török líra is

Péntek reggel a török líra 1,70 líra/dollárra rosszabbodott a csütörtöki késői 1,674-ról, miután a török központi bank csütörtök este a vártnál nagyobb mértékben, 1,5 százalékponttal 11,5 százalékra csökkentette alapkamatát.

Az általában véve negatív hangulathoz hozzájárulhatott valószínűleg a kedvezőtlen japán tőzsdezárás, hiszen Tokió majdnem két százalékot esett - mire magyar idő szerint péntek reggel bezárt a távol-keleti börze. A japán Topix index 25 éves mélypontra került a Bloomberg hírügynökség szerint.