Vágólapra másolva!
Erős csökkenést regisztráltak januárban a román autópiacon: 65 százalékkal kevesebb új autót adtak el az év első hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest.
Vágólapra másolva!

A román autógyártók és -importőrök egyesületének (APIA) adatai szerint januárban alig több mint 7 ezer új autó talált gazdára, miközben 2008 első hónapjában az eladások száma elérte majdnem a 20 ezret. A csökkenés még számottevőbb, ha azt vesszük figyelembe, hogy tavaly az értékesítés szempontjából legjobbnak számító hónapokban 30 ezer járművet is eladtak a gépkocsigyártók.

2009 első hónapjában az alacsony eladás a piacvezető romániai Automobile Dacia gyárat is súlyosan érintette, amely csak 1600 Dacia márkájú gépkocsit adott el a román piacon a tavalyi 6 ezerhez viszonyítva.

A Ford márkájú gépkocsik iránti kereslet is jelentős mértékben csökkent, januárban Romániában az amerikai gyártó 77 százalékkal kevesebb autót értékesített, vagyis csak 322 darabot, holott tavaly havonta 2 ezer kelt el. Az Opel márkájú autók eladása is 76 százalékkal megcsappant.

A hotnews.ro portál szerint az autóeladás jelentős visszaesése összefüggésben áll azzal is, hogy Romániában szigorították a hitelek felvételének feltételeit.