GM: 74 éves mélyponton a részvényár

Vágólapra másolva!
A General Motors Corp. részvényára 74 éves mélypontra került pénteken a New York-i értéktőzsdén a börze általános trendjét követve, illetve a cég jövőjével kapcsolatos találgatások hatására.
Vágólapra másolva!

A GM árfolyama pénteken este 1,52 dollárra hanyatlott. Ilyen alacsonyan 1934. július 26-ika óta nem állt. A részvény később némileg erősödött.

A detroiti székhelyű autógyártó árfolyama különösen az elmúlt egy évben esett jelentősen azokra az aggodalmakra, hogy életképes-e egyáltalán az amerikai járműipar, miközben a kereslet mérséklődése miatt jelentősen esnek az eladások.A GM árfolyama egy hónapja még 3,50 dollár volt, egy éve pedig 25,54 dollár.

Kedden a GM azt közölte, hogy összesen 30 milliárd dollár kormányzati támogatásra van szüksége ahhoz, hogy elkerülje a csődvédelmet, beleértve a már folyósított 13,4 milliárd dollár segélyt. Korábban a szükséges támogatás mértékét 18 milliárd dollárra becsülték. A cég bejelentette továbbá, hogy 47 ezer munkahelyet kell felszámolnia, és további öt amerikai gyárat bezárnia.

Buckingham Research Group elemzője szerint mindenkinek, de különösen az amerikai adófizetőknek az lenne a legjobb, ha a GM csődvédelemért fordulna. A kutatóintézet a cég részvényének célárát 1 dollárról 0 dollárra rontotta.