Bankállamosításoktól félnek Amerikában

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök továbbra is hisz abban, hogy a bankrendszernek magánkézben kell maradnia - közölte Robert Gibbs elnöki szóvivő pénteken azzal a híreszteléssel kapcsolatban, hogy a kormány több pénzintézetet államosítana. A Bank of America és a Citigroup részvényei pénteken már hatodik napja gyengülnek, ami fokozta az államosítással kapcsolatos félelmeket.
Vágólapra másolva!

A kormány továbbra is erősen hisz abban, hogy a magánkézben levő bankrendszer a helyes út - mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy a bankok működését ugyanakkor megfelelő mértékben szabályoznia kell az államnak. Jó ideje így gondoltuk, és még mindig ez a véleményünk - nyugtatta meg Gibbs az újságírókat a Fehér Ház pénteki sajtótájékoztatóján. Arról kérdezték, tervezi-e a kormány a két óriásbank, a Citigroup Inc. és Bank of America Corp. Államosítását.

Elemzők egyre valószínűbbnek tartják, hogy az Obama-kormány néhány bank államosításáról fog dönteni. A bajba jutott pénzintézetek szövetségi tulajdonba vétele viszont azzal a politikai kockázattal járna, hogy a magát centristának beállítani igyekvő elnökre rásütik a baloldali bélyeget. Az ellenzéki Republikánus Párt több vezetője korábban már azzal vádolta Obamát, hogy a szocializmussal akar kísérletezni.

A banki üzletág vehemensen ellenzi az államosítást, versenyellenesnek és a kormány szerepkörén kívül esőnek minősítve ezt a lépést. Ha a kormány irányít bankokat, hosszabb távon, akkor ez lerombolja a magánszektort - mondta Scott Talbott, a Pénzügyi Szolgáltatások Kerekasztala nevű független bankszövetség alelnöke.

Tőzsdei elemzők szerint a befektetők egyre kevésbé bíznak abban, hogy a bankok újabb állami beavatkozás nélkül ki tudnak mászni a válságból.