Vágólapra másolva!
Euróövezeti szintű közös szuverén kötvénypiacot kell létrehozni, mert a jelenlegi, tagállami széttöredezettségű adósságpiaci elrendezés - ahogy a mostani válság is megmutatta - súlyos problémák forrása, írta a csütörtöki Financial Timesban Soros György, aki szerint a közös euróövezeti kötvénypiaccal a még nem valutauniós kelet-európai EU-tagokat is segíteni lehetne.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A magyar-amerikai nagybefektető a londoni gazdasági napilapban az euróövezet "szerkezeti hiányosságának" nevezi, hogy van közös jegybank, de nincs központi kincstár, és a bankrendszer felügyeletét is meghagyták tagállami szinten.

A Lehman Brothers amerikai nagybank bukása után az uniós pénzügyminiszterek szükségesnek tartották biztosítani a lakosságot arról, hogy nem engedik meg hasonló, rendszerszintű fontossággal bíró pénzintézet bukását, de központi kincstár hiányában a bankmentés feladata a tagállami hatóságokra maradt.

Ez az elrendezés azonnali és súlyos pénzügyi válságot teremtett a még nem euróövezeti új EU-tagállamokban, és a valutaunión belüli feszültségeket is erősítette, írja Soros a csütörtöki cikkben.

Az elemzés szerint kérdésessé vált ugyanis, hogy a tagállamok egyénileg képesek-e megvédeni bankjaikat, és "vészes mértékben" szélesedni kezdek az egyes euróövezeti kormánykötvények közötti kockázati felárkülönbségek. Ez utóbbi jelenségre nagy londoni elemző házak is felhívták már a figyelmet.

Egy név nélkül idézett német kormánytisztviselő a csütörtöki Financial Timesnak ugyanakkor kijelentette: Németország - jóllehet az uniós szabályok tiltják a kollektív helytállást az egyes tagországok adósságaiért - támogatná a közös segítségnyújtást abban az esetben, ha valamely euróövezeti tagállamnak adósság-refinanszírozási problémái támadnának. "Itt egyszerűen az elmélet és a gyakorlat ellentétéről van szó ... a tagországoknak (szükség esetén) lépniük kell az euró védelme érdekében" - mondta a londoni lapnak a német kormánytisztviselő.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke szintén a csütörtöki Financial Timesnak azt mondta: az EU vezetésével összehangolt globális fellépésre van szükség a közép-kelet-európai gazdaságok megsegítésére is. Zoellick elmondta: a Világbank igyekszik együttműködni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és más nemzetközi intézményekkel a kelet-európai térség érdekében, de ehhez több támogatásra van szüksége Brüsszeltől.

"Európa éppen húsz éve egyesült ... micsoda tragédia lenne hagyni, hogy ismét kettészakadjon" - fogalmazott a Világbank vezetője.

Soros György a londoni gazdasági napilapban azt írta: az euróövezeti szintű kormánykötvény-piac megteremtése - amellett, hogy növelné a bankmentő fellépések hitelességét - további támogatást tenne lehetővé az új, sebezhetőbb EU-tagállamoknak, és Németország sem érezné úgy, hogy "más tagállamok az ő zsebében turkálnak".

Soros javaslata szerint az euróövezeti szintű államkötvény-és kincstárjegy-piac kiegészítené, de nem váltaná fel a már létező helyi kormánykötvény-piacokat. Kényes kérdés a kibocsátott közös kötvények adósságterhének elosztása a tagállamok között, de "a kompromisszumhoz általában kell egy válság", és a válság már itt van, írta a nagyvállalkozó a Financial Timesban.