Piacszerzés, kis profitbővüléssel a K&H-nál

Vágólapra másolva!
Tavaly 31 százalékkal 3182 milliárd forintra nőtt a K&H Bank mérlegfőösszege, és nettó profitja 30,0 milliárd forint volt 2008-ban, ami 1 százalékos növekedés az elősző esztendőhöz képest - közölte a pénzintézet. Az adózás előtti eredmény viszont 8 százalékkal 46 milliárd forintra csökkent.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet tavaly 35 új fiókkal bővítette fiókhálózatát, így összesen 235 fiókot tartanak fenn. A bank 17 lakossági fiókjában, illetve az e-szigetek területén érhetőek el olyan automaták, amelyek lehetővé teszik postai csekkek - postán kívüli - befizetését. A lakossági betétállomány 2008 végére elérte az 544 milliárd forintot, 2 százalékal túllépve az előző évi értéket.

A lakossági hitelek állománya 706 milliárd forintra bővült, ez 33 százalékos növekedést jelent, de ebből a forint árfolyamgyengülése 15 százalékot "hozott". A deviza alapú lakáshitelek állománya 43 százalékkal nőtt és tavaly év végéig 270 milliárd forintra emelkedett, ebből az árfolyamváltozások hatása 17 százalékot jelentett.A személyi hitelek állománya tavaly elérte a 314 milliárd forintot, ami 51 százalékos növekedés, ebből az árfolyamhatás 16 százalék volt.

29 befektetési alapot indítottak

A lakossági megtakarítások terén közel 11 százalék a piaci részesedésük, ezen belül a betétek esetében több mint 7 százalék, a befektetési alapok terén pedig közel 22 százalék. A K&H Alapkezelő 29 alapot bocsátott ki a K&H országos fiókhálózatában, 31 milliárd forintnyi és közel 14 millió eurónyi jegyzéssel.

A bankok között elsőként a K&H csatlakozott az Új Magyarország Mikrohitel és az Új Magyarország Hitelgarancia programhoz 2008. folyamán A kis és közepes vállalatok (kkv) betétállománya 11 százalékkal nőtt egy év alatt, és meghaladta a 170 milliárdot. A kkv-ügyfelek 53 százaléka használja a vállalati e-bank szolgáltatást, 63 százalékuknak van üzleti bankkártyája. A kkv-ügyfelek száma megközelítette a 90 ezret.

Átalakult a lízingcsoport

Tavaly decemberben a K&H Lízingcsoport átalakította tevékenységét, befejezte a lakossági gépjármű-finanszírozást, és tovább erősítette tehergépjármű-, gép, berendezés- valamint flottafinanszírozási és -kezelési tevékenységet. A K&H Lízingcsoport nyerte decemberben az ORFK új gépjárműparkjára vonatkozó tenderét, melynek köszönhetően 600 autót szállít az új flottába.

A K&H Biztosító nem-élet üzletága erős, piac feletti növekedést produkált minden területen. Nettó működési eredménye 61 százalékkal magasabb, mint 2007-ben. A szerződések száma közel 12 százalékkal nőtt egy év alatt, és megközelítette az 580 ezret. Az üzletág 4,32 százalékra növelte piaci részesedését. A K&H Biztosító élet üzletága rendszeres díjak területén tovább folytatta a piac feletti növekedést. A tartalékok közel 15 százalékkal nőttek.

A K&H Medicina Egészségpénztár-tagok száma meghaladta a 72 ezret, ez 13 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A kezelt vagyon közel 14 százalékkal nőtt, és megközelítette a 4 milliárd forintot.

Nem tervezenk létsszámleépítést

Marko Voljc, a bankcsoport vezérigazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón emlékezetetett arra, hogy az új svájci frank alapú hitelek befogadását a bank tavaly novembertől felfüggesztette, azonban továbbra is nyújt euró- és forinthiteleket a lakosság számára.

Elmondta: létszámcsökkentést egyelőre nem tervez a bank, de azt megnézi, hogy a nyugdíjba vagy gyesre vonulók helyét feltölti-e, ezekre a helyekre egyedileg vizsgálják meg, hogy kell-e felvenni új dolgozót. Az sem kizárt, hogy egyes részlegekre új alkalmazottakat fognak "beállítani".

Közölte: mivel a K&d H Lízing kivonult a gépkocsi-finanszírozásból, az ezzel foglalkozó dolgozókat fokozatosan bocsátják el, de egy részüket a bank lakossági fiókhálózatában fogják alkalmazni.