Leminősítette a Moody's az MFB-t

Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette csütörtökön az MFB "Aa1" szintű - magasan elsőrendű - devizaadós-kockázati besorolását a Moody's Investors Service.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint a felülvizsgálat arra terjed ki, hogy "nem kell-e jobban összhangba hozni" a bank besorolását az "A3" szintű - az MFB-énél öt fokozattal gyengébb, de szintén elsőrendű - magyar szuverén adósosztályzattal, tekintettel a pénzintézet szoros kapcsolatára a magyar állammal.

A hitelminősítő szerint a jelenlegi helyzetben korlátozottnak bizonyulhat az MFB nemzetközi tőkepiaci hozzáférése, ezért nagyobb az esély arra, hogy a banknak magyar állami segítségre lehet szüksége.

A Moody's úgy tartja: érdemileg erősebb a magyar kormány képessége arra, hogy forintlikviditással lássa el a rendszerszintű fontossággal bíró bankokat, mint arra, hogy devizalikviditást nyújtson nekik.

A hitelminősítő az MFB deviza-bankbetéti besorolását tavaly novemberben "A3/Prime-2"-re rontotta az addigi "A3/Prime-1"-ről, összhangban a magyar szuverén adósság ugyanilyen mértékű visszaminősítésével.

A Moody's a magyar adósbesorolást negatív kilátáson tartja nyilván, viszont a cég osztályzata két fokozattal jobb, mint a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's által érvényben tartott, közepes befektetői "BBB" magyar szuverén adósbesorolás.