Kedvezményes áfakulcs a munkahelyekért

Vágólapra másolva!
Nagy többséggel elfogadta csütörtökön az Európai Parlament (EP) Kovács László adó- és vámpolitikáért felelős biztosnak a kedvezményes áfakulcsokról szóló javaslatát, amely a nagy munkaigényű és helyileg nyújtott szolgáltatások körét érinti.
Vágólapra másolva!

Az EP álláspontja komoly politikai jelzés a márciusi uniós pénzügyminiszteri találkozó felé, ugyanis a tavaly decemberi EU-csúcs kérésének megfelelően a pénzügyminisztereknek ez év márciusáig kell a kérdésben megegyezésre jutniuk - emlékeztetett a szavazás után a magyar EU-biztos.

Az Európai Parlamentben most megszavazott előterjesztés értelmében ki kell terjeszteni a kedvezményes áfakulcsok használatát a nagy élőmunka-igényű és helyileg nyújtott szolgáltatásokra - így például a ruha, cipő, kerékpár és más cikkek javítására, a fodrászatra. A régebbi lakások felújítására jelenleg megengedett, de 2010 végén lejáró csökkentett áfakulcsokat véglegessé kell tenni és ki kell terjeszteni többek között valamennyi új lakás építésére, valamint az éttermi szolgáltatásokra is.

A javaslat immár fél éve a pénzügyminiszteri tanács asztalán van, de a miniszterek számos vitaforduló után csak a legutóbbi ülésen mozdultak el a holtpontról, amikor a javaslatot eddig kategorikusan elutasító országok a kompromisszum lehetőségét kezdték vizsgálni.

Kovács László a parlamenti vitában kiemelte, hogy a javaslat összhangban van az európai gazdaság talpra állításának programjában megfogalmazott célokkal. Segítené munkahelyek megőrzését, a kisvállalkozásokat és az építőipart.

A vitában elhangzó számos további javaslatra válaszolva az adóügyi biztos azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság előtt két lehetőség állt. Az egyik a jelenlegi alkalmazás széles körű kiterjesztése, ami azonban 5-6 tagállam ellenállását ismerve nem kapta volna meg az adókérdésekben szükséges egyhangú támogatást. Ennek következtében a jelenlegi, de 2010 végén lejáró lehetőség is megszűnne, s a csökkentett kulcsot alkalmazó 18 tagállamban a kedvezményes 5-6 százalékról vissza kellene térni a 20-25 százalékos általános kulcsra. Ez sok ezer kisvállalkozást sodorna csődhelyzetbe, s munkahelyek tízezreinek elvesztésével járna.

A Bizottság ehelyett azt a megoldást választotta, hogy a sokak által jogosan igényeltnél szerényebb, korlátozottabb javaslatot tett, amelynek a remélt tanácsi elfogadása megmentené az érintett kisvállalkozásokat és munkahelyeket - mondta Kovács.