Vágólapra másolva!
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankban (EBRD) és az Európai Befektetési Bankban (EIB) már dolgoznak egy ahhoz hasonló bankmentő terven, amilyet Gyurcsány Ferenc a kelet-európai bankrendszer megsegítésére szorgalmazott szerdán, csakúgy, mint korábban az osztrák kormány. Az Európai Bizottság viszont "visszafogott" a tervvel kapcsolatban, írta csütörtökön a Le Figaro című francia napilap.
Vágólapra másolva!

A párizsi újság kommentárja szerint a magyar kormányfő "döntő érvvel" rendelkezik: az uniós kelet-európai országok kereskedelmi bankjai többségében külföldi csoportok tulajdonában vannak. Ezért mondhatja Gyurcsány, hogy a külföldi kormányok felelősséggel tartoznak bankjaik leányvállalataiért.

Mivel az osztrák bankok, az Erste Bank, a Raiffeisen International és a Bank Austria - amely maga is az olasz UniCredit leányvállalata - érdekeltek a kelet-európai országokban, Werner Faymann osztrák kancellár és Josef Pröll alkancellár-pénzügyminiszter nyíltan lobbizik az uniós bankmentő csomagért, emlékeztetett a lap.

Gyurcsány nyilatkozatát követően az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelezte, hogy az Európai Befektetési Bankkal közösen már dolgoznak a kelet-európai országok bankrendszerének mentőtervén.

A program öt-tíz országot érinthetne, szó van Ukrajnáról, Romániáról, Magyarországról, Horvátországról, Szerbiáról, a balti államokról és potenciálisan Oroszországról is. Az elképzelés szerint először a nehéz helyzetbe került kelet-európai bankok anyabankjait tőkésítenék fel, mindenekelőtt Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban azért, hogy azok támogathassák kelet-európai leányvállalataikat az érintett államok jegybankjainak ellenőrzése mellett. Az osztrák sajtó az elmúlt napokban 150 milliárd euróra becsülte a készülő mentőcsomag összegét.

Az érintett országoknak az euróövezethez, illetve magához az Európai Unióhoz való nagyon különböző helyzetére hivatkozva az Európai Bizottság egyelőre "nagyon visszafogottnak" mutatkozik a magyar-osztrák javaslattal szemben, vélte a Le Figaro csütörtökön.