Hatalmas bukta New Yorkban - 7500 alatt a Dow

Vágólapra másolva!
Több, mint hat éves mélyponton zárt a Dow Jones. A 7465,95 pont 1,2 százalékos esést jelent az előző napi záráshoz képest, ilyen mélységben 2002 novembere óta nem zárt az index. Az S&P 500 ugyancsak rosszul teljesített a maga 1,2 százalékos mínuszával, így 778,94 ponton zárt. A technológiai papírokkal telített Nasdaq 1,7 százalékkal teljesítette alul tegnapi záróértékét, 1442,82 ponton végzett.
Vágólapra másolva!

Nick Kalivas, az MF Research elemzője még a nap folyamán úgy nyilatkozott a MarketWatch-nak - már akkor a "bűvös 7500 pont alatt volt a Dow -, hogy a piac valóban a befektetők idegeit teszteli, az egyik lehetőség az, hogy az amerikai gazdaság iszonyatos hanyatlása folytatódik, vagy a mentőcsomagok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Amennyiben a Dow 7500 pont alatt zár, sok befektető aggodalma válna valóra - mondta nem sokkal a zárás előtt Jack Ablin, a Harris Private Bank vezető elemzője.

Csütörtökön számos, jórészt kedvezőtlen makrogazdasági és vállalati adat látott napvilágot. A részvényárak ismételt hanyatlása ellenére befektetők egy része már abban bízik, hogy a piac mélypont közeli szinten van, azért óvatosan vásárolni kezdték azokat a részvényeket, amelyeknek az árfolyama rendkívül sokat vesztett az utóbbi időszakban.

Összességében gyengültek a banki részvények. A Citigroup árfolyama 13 százalékos csökkenéssel 18 éve legalacsonyabb szintre került, a Bank of America részvényára 14 százalékkal esett. Ezt azok a felerősödött félelmek okozták, hogy az ágazati cégek egyre növekvő veszteségei miatt a kormány úgy dönthet, államosítja a különösen bajban lévő nagy bankokat. Gyengült a biztosítók árfolyama is, miután a második legnagyobb életbiztosító, a Prudential Financial hitelminősítését két osztályzattal "BBB"-re rontotta a Fitch Ratings.

A befektetőket óvatossá teszi, hogy a múlt héten a munkanélküli segélyt első alkalommal kérelmezők száma 627 ezer lett, azaz megegyezik a múlt heti értékkel, és magasabb az elemzők által várt 620 ezernél. A tartósan munkanélküliek száma ugyanakkor 170 ezerrel 4,987 millióra növekedett, ami a mutató 1967-es bevezetése óta a legmagasabb érték. Az elemzők viszonylag mérsékeltebb emelkedést, 4,86 millió kérelmezőt vártak. Az adat fontos jelzőszáma annak, hogy a recesszió elmélyülése a munkaerőpiacon is romlást idéz elő.

Csütörtökön ismertették azt is, hogy az Egyesült Államok közép-atlanti térségében jelentősen csökkent a februári gyáripari aktivitás.

A tőzsdei hangulatot befolyásolta, hogy januárban a termelői árak 0,8 százalékkal, a vártnál jobban nőttek az Egyesült Államokban. Öt hónap után került sor ismét növekedésre, ugyanis július óta az energia áresése határozta meg az inflációs mutató alakulását. A magindex januárban 0,4 százalékkal nőtt, a várt 0,1 százalék helyett.