Vágólapra másolva!
Az utóbbi négy hónapban kétszer annyian éltek a devizahitelekhez kötött törlesztési biztosítással a K&H Biztosító ügyfelei, mint a korábbi időszakokban összesen - közölte a pénzintézet. A biztosított hitelfelvevők többsége munkanélküliség miatt nem tudja fizetni a vállalt törlesztés fizetését.
Vágólapra másolva!

A kedvezményes lakáshitelek megjelenésével, a hitelfelvételi kedv növekedésével egy időben szinte az összes bank kínált biztosító partnerén keresztül hiteltörlesztési biztosítást - emlékeztet a társaság. Ezek a biztosítások elsősorban abban az esetben segítenek a hitelfelvevőn, ha munkanélküliség vagy hosszan tartó betegség, baleset miatt nem tudja fizetni a törlesztő részleteket. A biztosítások többsége ilyenkor a havi fizetendő összeg mindhárom elemét - a tőkét, a kamatot és a kezelési költséget is - fizeti a biztosított helyett, biztosítási terméktől függően 6-12 hónapon keresztül.

Bár a forint soha nem látott gyengülése miatt különösen nehéz helyzetbe kerültek, akik devizában vették fel hitelüket, társaságuknál nem növekedett meg jelentősen a hiteltörlesztési biztosítások iránti érdeklődés.

Ennek egyik oka, hogy a hitelfelvevők jelentős része a havi törlesztő részlettel már elérte azt a felső határt, amit a családi költségvetés még elbírt, ezért egy átlagos, havi 50 ezer forintos hiteltörlesztéssel járó néhány ezer forintos biztosítási díjat már nem tudnak vállalni - derül ki a közleményből. A biztosítótársaság a következő hónapokban a kárkifizetések terén - ami ebben az esetben a biztosított törlesztő részleteinek fizetését jelenti - további emelkedésre számít.

A hiteltörlesztési biztosításokat devizanemtől függetlenül megköthetik a hitelfelvevők. Devizahitelek esetén mindig az aktuális árfolyam szerint esedékes törlesztő részletnek megfelelően teljesít a biztosító.