Sarkozy ajánlatokat tett partnereinek

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia államfő 1,65 és 2,65 milliárd euró közé tehető összegben javasolt szociális intézkedéseket a szociális partnereknek megvitatásra a gazdasági válsággal leginkább sújtott háztartások támogatására.
Vágólapra másolva!

A francia elnöki hivatalban a szakszervezeti vezetők és a munkáltatók képviselőivel kezdődött szociális csúcstalálkozó megnyitóján az államfő négy célt jelölt meg: a munkahelyek megvédését, a szociális igazságosságot, a középosztályon belül a legszerényebb jövedelműek védelmét és a szociális párbeszédet.

Az egyik fő javaslat a legalacsonyabb adósávba (évi 5850-11 670 euró közötti jövedelem) tartozó családoknak az 5,5 százalékos személyi jövedelemadó egy részének átmeneti eltörlésére vonatkozik, azaz idén az előző évi jövedelem után befizetendő adó egy- vagy kétharmada alól kaphatnának felmentést a háztartások. Ez harmadonként átlagosan 100 eurós megtakarítást jelenthetne családonként.

Kicsit dolgozó munkanélkülinek több pénzt

Azoknak a munkanélkülieknek, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 28 hónapban legalább két és maximum négy hónapot dolgoztak, egyszeri 400-500 eurós segélyt javasolt Sarkozy. Négy hónapnyi járulékfizetés után már munkanélküli segély jár Franciaországban.

A köztársasági elnök szociális befektetési alap létrehozását is javasolja 2,5-3 milliárd eurós alaptőkével, amelynek felét az állam finanszírozná. Az alap elsősorban szakmai átképzésekre szolgálna. A CFDT szakszervezet hasonló alap létrehozását sürgette, de legalább 5-7 milliárd eurós összeggel.

Sarkozy az úgynevezett részleges munkanélküliségen lévő munkavállalóknak a segélyét a bruttó fizetésük 75 százalékára emelné. A részleges munkanélküliség olyan személyeket érint, akiknek munkahelyüket átmenetileg bezárták, de akiknek munkaszerződése nem szűnt meg, így munka hiányában is megkapják a fizetésük egy részét.

Legalább 3 gyerek a családi segélyhez?

A családi segély differenciált megemelésére több javaslattal is szolgált az államfő. Az első szerint a három vagy annál több gyermekes családok kapnának kiegészítő támogatást. Ennek összege jelenleg havonta 161 euró.

Sarkozy szerint ez meg lehetne duplázni júniustól. A 900 ezer francia családot érintő intézkedés 140 millió euróba kerülne a költségvetésnek. A másik lehetőség viszont valamennyi iskolás korú gyermeket nevelő családot érintené, összesen 3 millió háztartást. Eszerint családonként járna egyszeri 150 eurós plusz juttatás, amely 450 millió euróba kerülne.

Az államfő számításai szerint a javasolt intézkedések költsége 850 millió és 1,85 milliárd euró közé tehető. Ehhez járulna a szociális befektetési alapra javasolt 800 millió eurós állami támogatás, így az állami intézkedések összege összesen 1,65 és 2,65 milliárd euró között lehet, mondta Sarkozy.