Vágólapra másolva!
Egyharmaddal csökkentette a használt autók után fizetendő regisztrációs adót szerdán a román kormány.
Vágólapra másolva!

Romániában az elmúlt hetekben több utcai tiltakozást szervezetek gépkocsi-tulajdonosok amiatt, hogy a Calin Popescu Tariceanu által vezetett, tavaly leköszönt kormány december közepétől háromszorosára emelte a használt autók után fizetendő adóértéket.

A román kormány az Európai Unió nyomására tavaly júliustól léptette életbe a regisztrációs adónak azt a változatát, amely a korábbihoz képest a használt autóknak kedvezett, hiszen ezek forgalomba íratásáért sokkal kevesebbet kellett fizetni, mint az új autók után. Azóta látványosan megugrott a használt autók behozatala, ezért döntött úgy a Tariceanu-kormány tavaly év végén, hogy háromszorosára emeli a regisztrációs adót.

A mostani, Emil Boc miniszterelnök által vezetett román kormány szerdai döntése lehetővé teszi azt is, hogy a július és december között érvényben lévő alacsony szintű adóértéken írassák forgalomba járműveiket azok a gépkocsi-tulajdonosok, akik december közepe (vagyis a háromszorosára emelt adó életbelépése előtt) vásároltak autót.

Döntés született arról is, hogy az állam visszaadja a pénzét azoknak, akik december 15. előtt vásároltak autót, de csak ezután tudták forgalomba íratni, és így háromszor nagyobb összeget kellett fizetniük az államkasszába. Ők visszaigényelhetik a júliusban életbe lépett alacsonyabb regisztrációs adó és a decemberben megemelt adóérték közötti különbözetet.

A kormány döntése nem érinti az új járműveket, amelyek után továbbra sem kell fizetni regisztrációs adót. Ezt ugyanis felfüggesztették 2009 végéig. A kormány így akar segíteni a romániai autógyártáson, főként az Automobile Dacia gépkocsigyáron, amelynek eladásai már tavaly jelentősen csökkentek a román piacon.

Boc jelezte: a szerdán elfogadott változatásról tájékoztatták az Európai Bizottságot (EB), amely még nem hagyta azt jóvá. Az EB 2007-ben eljárást indított Románia ellen, ugyanis az akkori adóztatás - amely az új autókat részesítette előnyben a használtakkal szemben - nem volt összhangban az Európai Uniós normákkal.