Vágólapra másolva!
Németország és Franciaország arra kényszerülhet, hogy egész országokat segítsen ki a 16 tagú eurózónában - írja a Bloomberg hírügynökség. A hírforrás szerint immár nemcsak egyedi bankok megmentése kerülhet napirendre, hanem az országkockázatok növekedése miatt államok kisegítése is szóba jöhet.
Vágólapra másolva!

Az országok mentésére már csak azért is szükség lehet, mert több állami költségvetés egyensúlya felborulhat a recesszió miatt.

A héten először Peer Steinbrück német pénzügyminiszter vetette fel az ötletet, mondván, a 16 eurózónabeli tagállam közül némelyik nehézségekkel találhatja szemben magát, és segítségre szorulhat.

Korábbi nyilatkozatát szerdán megtoldotta Steinbrück, és kinyilatkoztatta: Németország cselekedne, ha valamelyik eurózónabeli tagállam pénzügyi nehézségekbe kerülne.

A franciák is törik a fejüket

A francia illetékesek hasonlóan gondolkodnak a Bloomberg szerint. Ők is aggódnak a piaci feszültségek miatt, minthogy az ír, a görög és a spanyol adósságok biztosítása (az úgynevezett CDS-felár, vagyis annak esélye, hogy egy állam fizetésképtelenné válik) egyre növekszik. A CDS-felár rekordokat döntöget e három ország esetében, és az államkötvények spreadje (amennyivel drágábbak a viszonyítási pontnak számító német államkötvényeknél) is szélesedik.

A Bloomberg szerint egyelőre távol állunk attól, hogy bedőljenek az eurózóna tagállamai, de már ennek esélye is arra kényszerítheti a két legnagyobb eurózónás gazdaságot (Párizst és Berlint), hogy szembemenjenek az Európai Központi Bank, az EKB politikájával, és kijelentsék: készek a segítségnyújtásra.

Írország veszélyben

Íroroszág esetében ez akár reális veszély lehet a közeljövőben, hiszen az államháztartási deficit 11 százalékos is lehet, míg Spanyolországban a hiány 6,2 százalékra várható az Európai Unió illetékesei szerint.

Görögország, Spanyolország és Portugália kötvényfelárai máris olyan szintre emelkedtek a német államkötvényekhez képest, mint amilyenen az euró bevezetése előtt voltak - írja a Bloomberg.

A CDS-ek (amelyek a fizetésképtelenség esélyét árazzák be) pedig Írországnál rekordot döntöttek. A görög CDS február 16-án 270 ponton állt, ami Görögország államcsődjének esélyét 12 hónapon belül 4,5 százalékosra minősíti az ING Bank szerint.

Tiltja a Maastrichti Szerződés az állammentést

Ugyanakkor az államok kisegítése az EKB ellenállásába ütközhet, az "országmentés" ugyanis tilos az euró bevezetéséről és az európai monetáris unió szabályozásáról szóló Maastrichti Szerződés szerint, legalábbis így értelmezi az egyezményt a központi bank.

A Bloomberg szerint a szerződés tartalmaz mindazonáltal egy kitételt arról, hogy ha az egyes országok számára ellenőrizhetetlen folyamatok indulnak be, amelyek súlyos problémákat okoznak, akkor a többiek pénzügyi segítséget nyújthatnak a rászoruló eurózóna-tagállamnak.

A Citigroup egyik elemzője szerint az európai országok most azon dolgoznak, hogy az országmentést kizáró klauzulát megkerülve, megelőzzék a problémákat, és de facto kisegítést tegyenek lehetővé, megelőző jelleggel.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az Európai Uniónak nincs egységes pénzügyminisztériuma. Soros Györgyöt is idézi a hírügynökség, a milliárdos üzletember ugyanis felhívta a figyelmet a térség problémáira, különösen arra, hogy hiányzik az európai pénzügyminisztérium.