Magyarország nem siet az euróövezetbe

Vágólapra másolva!
Magyarország nem kezdett tárgyalásokat a belépésről a az európai átváltási mechanizmusba (ERM-2), az euróövezet előszobájába - mondta szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóilletékese a Reuters hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Szerdán Lengyelország bejelentette, hogy néhány napja egyeztetéseket kezdett az Európai Központi Bankkal (EKB) a belépésről az ERM-2-be.

A magyar kormány szóvivője nem kívánta kommentálni az ERM-2-höz való csatlakozás kérdését, de elmondta: a magyar kormány szeptember végéig középtávú programot tervez kidolgozni, ami lehetővé teszi az euróbevezetés menetrendjének kialakítását.

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn a Reutersnak azt mondta, hogy az euró bevezetésére 2012 előtt nem kerül sor, de nem lát okot arra, hogy azt 2014 utánra kellene halasztani.

A hírügynökség által idézett elemzők most 2013-ra teszik Magyarország euróövezeti csatlakozását.

A magyar hatóságok az ERM-2-höz történő csatlakozással bizonyára megvárják a pénzpiacok lecsendesedését. Akkor ugyanis már kevésbé lesz nehéz sávon belül tartani a forintot az alatt a két év alatt, amíg az ERM-2-ben kell lenni - mondta Jacqueline Madu, a Credit Suisse londoni elemzője a Reutersnek.