Vágólapra másolva!
Az államháztartás hiánya a Pénzügyminisztérium várakozása szerint az önkormányzatok nélkül februárban 294,2 milliárd forint, az első negyedévben 586,2 milliárd forint lesz - jelentette be Keller László államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévre prognosztizált 586,2 milliárd forint hiány a GDP 2,2 százalékával egyenlő. A múlt év első három hónapjában a deficit összege 508,1 milliárd forint volt.

Az államtitkár elmondta: erre az évre GDP-arányosan eredményszemléletben, a helyi önkormányzatokkal együtt 2,9 százalékos hiányt, pénzforgalmi szemléletben, a helyi önkormányzatok nélkül 2,7, önkormányzatokkal pedig 3,2 százalékos deficitet vár a Pénzügyminisztérium annak figyelembevételével, hogy a GDP az idén 3-3,5 százalékkal visszaesik.

Keller László szerint pénzforgalmi szemléletben a kormány továbbra is az eredetileg tervezett 2,6 százalékos hiányt "célozza meg". Hozzátette: a várható infláció az idén 3,7-3,9 százalék lesz, kisebb a korábban várt 4,5 százaléknál. Az újratervezett hiánycél megtartása érdekében idén a kormány saját hatáskörben a kiadásoknál 200-220 milliárd forint megtakarítást kíván elérni - jelezte Keller László.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a cafetéria egyes tételeinek, így az üdülési csekknek a kiiktatásához a szakszervezeteket nehéz lesz partnernek megnyerni, Keller László azt felelte, hogy a változtatások egyenlegét nullszaldóra tervezi a kormány, így "ha az üdülési csekk marad, akkor más bevételnövelő tétellel kell helyettesíteni".

Januárban az államháztartás 37,8 milliárd forint többlettel zárt. A bevételi tételek közül az államtitkár kiemelte a társasági adót, amelyből 7,9 milliárddal több folyt be a költségvetésbe a múlt év januárinál, a jövedéki adónál a többlet 14 milliárd. Hét milliárd forinttal nagyobb a lett a személyi jövedelemadó bevétel, ugyanakkor a regisztrációs adóból befolyt 2,9 milliárd forint a tavaly januárinak csupán az 50 százaléka - tette hozzá Keller László.