Az árfolyam emelheti a cseh alapkamatot

Vágólapra másolva!
A korona árfolyama kamatemelést indokol, mondta a Cseh Nemzeti Bank elnökhelyettese, Miroslav Singer szerdán egy lapnyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

A korona gyengesége miatt most nincs napirenden kamatcsökkentés, jelenleg csupán azon lehet vitatkozni, mekkora legyen a szigorítás - mondta az elnökhelyettes.

A Cseh Nemzeti Bank utolsó kamatmozdulata enyhítés volt: február 5-én fél százalékponttal 1,75 százalékra csökkentette irányadó rátáját, a kéthetes repókamatot. Ezzel a cseh alapkamat 2005. október óta a legalacsonyabb szintre került.

A bank folytatta szokásos gyakorlatát, azt, hogy a cseh alapkamat negyed százalékponttal elmaradjon az Európai Központi Bank (EKB) alapkamatától. A Cseh Nemzeti Bank ezt a gyakorlatot a korona túlságos felértékelődése ellen alakította ki az elmúlt években. A helyzet azóta megváltozott annyiban, hogy a térségi valutákkal együtt a cseh korona is megrendült.

A február eleji kamatcsökkentéskor közel 6 százalékkal ért kevesebbet az euróval szemben, mint az év végén. A korona leértékelődésének üteme azonban messze elmaradt a forintétól vagy a lengyel zlotyiétól - a forint akkor 12 százalékkal, a zlotyi több mint 13 százalékkal maradt el a tavaly év végi értékétől az euróval szemben -, ezért úgy tűnt, a cseh jegybank nyugodtabban törődhet továbbra is a gazdaságélénkítés érdekével.

Az arányok azóta sem változtak - most szerdán a cseh korona 8,7 százalékkal, a forint 15,8 százalékkal, a zlotyi 17,5 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint tavaly év végén -, csak a devizapiaci helyzet sokkal súlyosabb és veszélyesebb, mint két hete. A szerdai állapot a korona számára három és féléves mélypont. Elemzők szerint ez indokolta a cseh bankvezető szóbeli beavatkozását.