Vágólapra másolva!
Németország háború utáni történetében először ismét lehetővé válik bankok államosítása a kormány szerdai ülésén elfogadott törvénytervezet szerint. A pénzügyi piac stabilizálását célzó törvény most jóváhagyott tervezete szerint azonban pénzintézetek államosítása, illetve részvényeik kisajátítása csakis legutolsó válságellenes eszközként jöhet szóba.
Vágólapra másolva!

A tervezet Peer Steinbrück pénzügyminiszter szerint várhatóan április elején kerül a parlament két háza elé, és jóváhagyás esetén azonnal életbe lép, de csak június végéig lesz érvényben. Ez azt jelzi, hogy az intézkedés mindenekelőtt a pénzügyileg megrendült Hypo Real Estate (HRE) bank összeomlásának megakadályozását célozza.

A HRE eddig 102 milliárd euró állami garanciát kapott, de helyzete változatlanul ingatag. A törvénytervezet nyitva hagyja azt a lehetőséget, hogy végső megoldásként kisajátítsák a részvényeket. A kormány attól tart, hogy a müncheni ingatlanfinanszírozó intézet csődje feltartóztathatatlan lavinát indíthatna el, és az egész bankrendszer összeomlásához vezethetne.

A tervezet elfogadását a kormánykoalíciós pártok között heves vita előzte meg. Angela Merkel konzervatív kancellár az abban foglaltak egyik fő támogatója volt, ugyanakkor saját pártjában is erősen ellenezték az államosítás lehetőségét.

A kormány szándéka szerint az érintett bankokat, illetve pénzintézeteket ismét magánkézbe kell visszaadni, mihelyst helyzetüket tartósan sikerül stabilizálni. A részvénytulajdonosokat az esetleges államosítás során kártalanítják, s ezen túlmenően biztosítják számukra azt a jogot, hogy a szanálás után a részvényeket visszavásárolhatják.

Steinbrück szociáldemokrata pénzügyminiszter a tervezet elfogadását követő sajtókonferenciáján nyomatékosan hangoztatta, hogy csak átmeneti intézkedésről van szó. Az esetleges államosítás szavai szerint az "utolsó opció", és csakis a válság leküzdését, a pénzügyi piac stabilizálását szolgálja.

A miniszter utalt arra, hogy az államosítás lehetősége, legalábbis egyelőre, csak a HRE esetében jöhet szóba. Azt állította, hogy más bankok esetleges államosítása nincs napirenden.

Steinbrück védelmébe vette az intézkedést, és bírálta a róla kibontakozott vitát. A miniszter arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Írországban bankok jóformán minden tiltakozás nélkül állami kézbe kerülhetnek a pénzügyi piac stabilizálása céljából. A német kormányban, illetve a koalícióban senki nem kérdőjelezi meg a szociális piacgazdaság alapelveit - állította a pénzügyminiszter.