Zárásra is bizonytalan maradt a forintpiac

Vágólapra másolva!
A forint minden idők legrosszabb árfolyamát mutatta kedd reggel az euróval szemben, majd este még ezt a csúcsot is megdöntötte. A közös pénz egyetlen egységéért 309,49 forintot kellett reggel adni, de a 310-es határt nem lépte át a magyar deviza. Ahogy este sem, amikor 309,95-ön is járt a jegyzés, ami a legújabb rekord. Kolba Miklós, az ING devizakereskedője szerint akár még ezen a héten is átlépheti azonban az árfolyam a 310-es határt, annyira volatilis (ingadozó) a piac.
Vágólapra másolva!

Kolba örült annak, hogy kedd délután, amikor az [origo]-nak nyilatkozott, a forint nem gyengült tovább a negatív amerikai tőzsdenyitás után. Sőt, ekkor a forintot jegyezték 305,40-en is. Délután fél öt és öt óra között is nagyon volatilis volt azonban a piac, könnyen szökött az árfolyam 308 felé pár perccel korábban, tehát biztosat nehezen lehetett mondani a magyar devizáról.

Kolba szerint a forint nem a magyar helyzet miatt gyengült kedden, hanem a térségi, elsősorban a lengyel trendet követte. Azoban a zloty segítséget kapott a lengyel kormánytól. Kolba szerint, ugyanis a lengyel kormány beavatkozik az 5,00 zlotyis árfolyamnál. Vagyis, ha öt zlotyt kell adni egy euróért, ott a lengyelek eurót fognak eladni.

Zloty után ment a forint

A zloty ezek után gyorsan magához tért, a 4,92-es árfolyamról 4,86 felé mozdult el a zloty/euró kurzus. Valószínűleg ez segítette délután a forintot is a New York-i negatív nyitás ellenére. (Amerikában a tőzsdeindexek több mint kétszázalékos veszteséggel nyitottak, mert a befektetők aggódnak az újabb gazdaságélénkítő csomag hatékonysága miatt.)

Moody's elemzés húzta le a régió devizáit

A nyugati sajtóban több, a kelet-európai recessziós kilátásokat és befektetési kockázatokat elemző cikk jelent meg. A legnagyobb hatást a Moody's kelet-európai országokról kiadott elemzése gyakorolta. A tanulmány szerint azok a kelet-európai országok jelentenek nagyobb kockázatot a nyugati bankok leányvállalatai számára, amelyek jelentős külső adósságot halmoztak fel.

A Moody's a beruházási minősítési országok közül a balti országokat, Magyarországot, Horvátországot, Romániát és Bulgáriát emelte ki a legnagyobb kockázatot jelentő országok közül.

Veszít az euró a dollárral szemben

Az euró folytatja árfolyamvesztését a dollárral szemben, ami szintén árfolyamgyengítő hatással van a térségbeli devizákra; az EKB referencia árfolyama hétfőn 1,2765 dollárra esett a pénteki 1,2823 dollárról, kedden reggel pedig már 1,26 dollár közelében jegyezték az uniós devizát a nemzetközi kereskedelemben.

Az euró/dollár keresztárfolyam kedden alig változott, délutáni értéke 1,2620. Budapesten a forint a dollárral szemben is sokat gyengült; az amerikai deviza árfolyama 244,20/45 a hétfői 236,60/70 forint után.

Megint befagyott az állampapírpiac

A svájci frankot a nemzetközi devizapiacokon délután fél ötkor 208,00 forinton jegyezték, a hétfői záráskor 203,85 forint volt az árfolyama. Az MNB hivatalos frank-devizaárfolyama 206,83 forint volt a hétfői 202,88 forint után. A japán jent kedd délután 100 egységenként 265,28 forinton jegyezték a hétfői 257,65 forint után. Az MNB hivatalos devizaárfolyama kedden 263,37 forint, hétfőn 258,29 forint volt.