Újabb milliárdos csalót buktattak le Amerikában

Vágólapra másolva!
"Masszív, folyamatosan elkövetett csalással" vádolja a SEC, az amerikai értékpapír-felügyelet R. Allen Stanfordot ,a Stanford Group tulajdonosát. Már lefoglalták a cégcsoport bizonyos vagyontárgyait.  Az ügy várhatóan több országot is érint majd.
Vágólapra másolva!

Azzal vádolja a SEC, az amerikai értékpapír-felügyelet R. Allen Stanfordot, hogy 8 milliárd dollár értékű certifikátot adott el. (A certifikátok egyfajta letéti jegyek.)

A befektetők nyolcmilliárd dollárjukat kérhetik számon a Stanford cégcsoporton. Az értékesítést a vállalatkonglomerátum a Stanford International Bank Ltd.-n, saját befektetési cégén keresztül bonyolította le.

Allen cégcsoportjának központja Houstonban van, itt jegyezték be a Stanford Group Co. nevű társaságot. Ez a cég is részt vett az ügyletekben, amelyek olyan certifikátokról szóltak, amelyeket a csoport egy Antigua szigetén regisztrált bankja bocsátott ki a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint.

Tavaly nyár óta vizsgálják a Stanfordot

A SEC Allen és két másik társa ellen egy dallasi szövetségi bíróságon indított eljárást. A felügyelet szerint Allenék valószínűtlenül magas hozamot ígértek a befektetésekre. Időközben lefoglalták a cégcsoport bizonyos vagyontárgyait, és bírósági zárgondnokot neveztek ki a befektetők invesztícióinak megőrzésére, megmentésére.

Az amerikai tőzsdefelügyelet tavaly nyár óta vizsgálja a Stanford Group körüli ügyeket. A vizsgálatok tavaly decemberben gyorsultak fel, amikor kipattant a Madoff-botrány. Bernard Madoff saját bevallása szerint 50 milliárd dolláros piramisjátékot épített fel.

A Stanford-ügy - akárcsak Madoff céghálója - várhatóan több országot is érint majd, hiszen allen befektetési társaságai különböző államokban működtek. (Antigua például egy karibi sziget, amely 1981-ben lett független Nagy-Britanniától.)