Vágólapra másolva!
Veszteséggel zárta a tavalyi negyedik negyedévet a Magyarországon is erősen érdekelt izraeli Teva Pharmaceutical Industries gyógyszergyárcsoport. A világ vezető generikus (utángyártott) gyógyszergyártója versenytársa, az amerikai Barr Pharmaceuticals felvásárlásának költsége miatt lett veszteséges.
Vágólapra másolva!

A csoport adó utáni vesztesége 688 millió dollár volt az egy évvel korábbi 570 millió dolláros adózott eredmény helyett. A felvásárlással kapcsolatos költségek és egyéb egyszeri tételek nélkül a Teva adózott eredménye 634 millió dollár volt a tavalyi utolsó negyedben, 11,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A társaság bevétele, 2,848 milliárd dollár, negyedévi rekord volt, 11 százalékkal több az egy évvel korábbi 2,576 milliárdnál.A társaság arra számít, hogy a gazdasági válság miatt még nagyobb lesz az igény az olcsóbb generikus készítményekre, amelyeknek a piaca jelenleg évi 75 milliárd dollárra tehető.

Tavaly egész évben a Teva adózott eredménye 67,5 százalékkal 635 millió dollárra csökkent a 2007-es 1,952 milliárdról, egyszeri tételek nélkül 22 százalékkal 2,374 milliárd dollárra gyarapodott. A bevétele 18 százalékkal 11,085 milliárd dollárra emelkedett - ez is rekord a csoport történetében - 9,408 milliárdról.

Tartozásával együtt vette meg versenytársát

A Teva tavaly nyáron 7,46 milliárd dollárért és mintegy 1,5 milliárd dollár adósság átvállalásával felvásárolta amerikai riválisát, a generikagyártó Barr Pharmaceuticals Inc.-et. A vételár 42 százalékos felára tartalmazott a Barr előző tőzsdei záróárához képest. Az ügyletet december végén zárták.

A Teva az európai jelenlétét és amerikai piacvezető szerepét akarja erősíteni a felvásárlással. A Barr ötödik az Egyesült Államokban a receptköteles generikus gyógyszerek piacán, a Teva 20 százalékot fed le abból a piacból. A felvásárlással a Teva - reményei szerint - 2012-ig már 30 százalék körülire tudja emelni részesedését az amerikai piacon.

Kelet-Európai hódítást is jelentett a terjeszkedés

A felvásárlással a Teva tovább terjeszkedett Kelet-Európában is, ugyanis a Barr előzőleg, 2006 októberben megszerezte a horvát Plivát, 2,38 milliárd dollárért. Ez volt az eddigi legnagyobb amerikai befektetés Horvátországban. A Pliva, amely az utóbbi években mindinkább generikus, azaz utángyártott termékekre szakosodott, a legnagyobb forgalmú gyógyszergyár Kelet-Európában. A Barr-Pliva együttes a világon nagyságra a harmadik generikus gyártó lett az izraeli Teva és a svájci Novartis mögött. Európában a Barr korábban nem működött, európai üzletének központja a Pliva lett. A Pliva fő piaca Európa.

A Teva 2005 júliusban már megvásárolta az amerikai Ivax gyógyszergyárat is 7,5 milliárd dollárért, ezzel visszaszerezte világelsőségét a generikapiacon, amelyet a svájci Novartis rövid időre elhódított tőle. Az Ivaxszel egy cseh gyógyszergyár is a Tevához került. Tavaly januárban a Teva 400 millió dollárt fizetett a szintén amerikai CoGenesys Inc. biotechnológiai cégért, és tavaly ősszel zárta az ugyancsak amerikai, de Európában is jelen lévő Bentley Pharmaceuticals Inc. generikagyártó megvételét is, 360 millió dollárért.

Komoly érdekeltség Magyarrországon

A Teva csoporthoz Magyarországon a Teva Magyarország Zrt., a gyártással foglalkozó Teva Gyógyszergyár Zrt. - ez az 1995-ben megvásárolt, volt debreceni Biogal gyógyszergyár, amely 2005. novemberben, 7 milliárd forint beruházással gyógyszeralapanyag-üzemmel bővült Sajóbábonyban -, a logisztikai és a gyógyászati segédeszközök üzletág, és a 2000-ben felvásárolt Humantrade Kft. csoport tartozik, amelynek tagja a Humantrade gyógyszer-nagykereskedelmi cég, a Human Zrt. és a Humanpharma gyógyszergyárak.

A Teva Magyarország Zrt.2007-ben nem konszolidáltan 32,5 milliárd forint bevételt ért el, 1,5 milliárd forinttal kevesebbet, mint 2006-ban. A Teva tavalyra 2-3 milliárd forintos növekedést várt. A konszolidált árbevétel, az előzetes adatok alapján 2007-ben 175 milliárd forint volt. Profitadatokat a társaság nem közöl, profitját a beruházások és a fejlesztések finanszírozására költi.