Lejtőn az amerikai piacok is

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacok újra tesztelték a tavaly novemberi mélységeket, a záróértékekekben a befektetők globálisan jelentkező recessziós aggodalmai tükröződnek - ahogy ez már az európai zárásban is látszott. A Standard & Poor's november 20. óta először süllyedt 800 pont alá, az index a múlt péntek óta - hétfőn kereskedési szünnap volt az USA-ban - 4,6 százalékkal vékonyodott. A vezető ipari indexet, a Dow Jones-t (DJIA) 3,8 százalékos veszteséggel 7552,6 ponton érte a csengetés, ami csaknem megegyezik a tavaly november 20-iki 7552,26 ponttal. A technológiai index, a Nasdaq Composite sem úszta meg, záráskor 4,2 százalékos buktában tartózkodott.

A keddi kereskedésben ismét a recessziós félelmek erősödtek, és ezt a hangulatot az sem tudta feledtetni, hogy az elnök aláírta a gazdaságélénkítő csomagtervet, hiszen számosan úgy vélik, hogy ez a terv sem húzza ki az amerikai gazdaságot a válságból - sőt egyesek szerint akár el is húzhatja a kilábalás időtartamát. A recessziós félelmeknek adott tápot az is, hogy Japán - az Egyesült Államok után a világ második gazdasága, a legnagyobb amerikai exportpiac - az 1974-es olajválság óta legrosszabb negyedéves növekedési eredményét érte el, 3,3 százalékkal esett vissza, és rekordmélység közelében alakult a japán gyáriparosok üzleti hangulatindexe is.

A zárás után eljött a bankok ideje is, a hivatalos kereskedési időben brutális veszteségeket elszenvedő bankpapírok ekkor megindultak felfelé. A Citi és a JP Morgan Chase a hivatalos órákat egyaránt 12,3 százalékos eséssel zárták, ezután azonban 1,3, illetve 0,2 százalékos erősödést hoztak össze. A Bank of America ugyancsak összeszedte magát és a hivatalos kereskedésben abszolvált 12 százalékos bukta után 1,4 százalékos erősödést mutatott. Ezzel szemben a Wells Fargo 13,1 százalékos veszteségét követően 0,7 százalékot esett.