Vágólapra másolva!
Ha összeomlik a keleti blokk pénzügyi rendszere, az magával ránthatja Ausztriát is. Az osztrák pénzügyminiszter, Josef Pröll ezért egy 150 milliárd eurós csomag összeállításáért harcol, mivel meg szeretné menteni hazája bankjainak 230 milliárd euró értékű befektetéseit, ami az osztrák GDP 70 százalékával egyenlő.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Daily Telegraph szerint ha a rossz hitelek aránya meghaladja a 10 százalékot, abba beleroppanhat az osztrák pénzügyi szektor. Az Európai Újjáépítési- és Fejlesztési Bank (EBRD) szerint átlépi a 10 százalékot, sőt talán a 20-at is elérheti. A bécsi Der Standard lap szerint ez lenne a Bank Austria és az olasz Unicredit számára a "monetáris Sztálingrád". Pröll a tervéhez az Unió pénzügyminisztereitől kért segítséget Brüsszelben múlt héten.

Stephen Jen, a Morgan Stanley vezető elemzője szerint Kelet-Európa 1700 milliárd dollárt kölcsönöztek, nagyrész rövid lejárattal. Közel 400 milliárdot vissza kell fizetni, vagy átütemezni még idén - de ez az összeg a régió összes termelésének harmadát teszi ki. "Sok szerencsét!" - teszi hozzá a Daily Telegraph.

Oroszország oligarcháinak 500 milliárd dolláros tartozását nehezen tudja fedezni a 33 dolláros olajárak mellett, mivel a költségvetést 95 dolláros árfolyammal tervezték. Az ország már felhasználta külföldi tartalékainak 36 százalékát.

A lap szerint akár hetekbe, akár hónapokba telik, de a világ rá fog jönni, hogy Európa pénzügyi rendszere elsüllyedt és nincs egy olyan uniós jegybank, amely végső hitelezőként szolgálna, vagy nagy ösztönzőcsomaggal segíthetné a gazdaságot. Közel állunk ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap pénzt bocsásson ki a világ számára.