Kinél kopoghat idén az APEH?

Vágólapra másolva!
Nem készül az adóhivatal a 250 ezer forintos készpénzfizetési korlát betartásának ellenőrzésére, vagyis az APEH is arra számít, hogy az erről szóló jogszabályt megsemmisíti az országgyűlés. A ma közzétett ellenőrzési irányelv szerint idén célkeresztbe kerülnek a munkaerő-kölcsönzők, a fuvarozók, a gépkocsi kölcsönzéssel, a hirdetéssel és az oktatással foglalkozó cégek.
Vágólapra másolva!

Az APEH fő célja ebben az évben is a feketegazdaság elleni határozott fellépés, az adózók jogkövető magatartásra ösztönzése és az adóelkerülési kockázatok feltárása lesz, aminek érdekében szeretnék jobban kiaknázni az informatika nyújtotta lehetőségeket, valamint felhasználni a hazai és nemzetközi társszervezetektől szerezhető információkat.

Idén lecsapnak az ellenőrök a munkaerő-kölcsönzőkre, a fuvarozókra, a befektetési szolgáltatókra is. Retteghet az elektronikus világ, idén kiemelten vizsgálják az internetes áruházakat és az e-számlázással, e-kereskedéssel foglalkozókat. A gépjármű kölcsönzéssel, hirdetéssel és reklámmal, valamint felnőtt- és egyéb oktatással foglalkozó cégek is felköthetik a gatyájukat, ha az APEH által közzétett regionális jövedelmezőségi szint alatt teljesítenek.

A feketegazdasági elleni harc keretében idén is megvizsgálják az újonnan alakuló vállalkozások ötödét, és ellenőrzik a jövedelem-minimum alatt vallókat is. Az előző évhez hasonlóan hatezer vagyonosodási vizsgálatot terveznek, és folytatják az adózói életút vizsgálatát, vagyis rámennek azokra a magánszemélyekre, amelyek cégei gyakran változtatják a székhelyüket és sok kapcsolódó vállalkozással rendelkeznek.

Befejezett ellenőrzések (2008)

Ellenőrzések száma (db)Megállapítás (mrd forint)
Áfa-minimalizálók vizsgálata

5548

131,7

Vagyonosodási vizsgálat

6061

32,0

TB-járulék ellenőrzése

812

13,9

Központosított ellenőrzés

812

86,6

Értékesítési láncolatok

865

18,9

Hulladékkereskedelem

588

4,5

Adózói életút elemzése

4031

71,8



A gazdaságfehérítés érdekében továbbra is kiemelt szerepet kapnak a tb-járulékokhoz kapcsolódó vizsgálatok, és a fekete foglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzések. Változatlanul szerepel az irányelvben a kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatok vizsgálata, melyek elsősorban az áfához kapcsolódnak, ide tartozik a körbeszámlázásos ügyletek, az értékesítési láncolatok, és az adóminimalizálásra törekvők ellenőrzése is.

A készpénzfizetések vizsgálata nincs napirenden

Az idén vizsgálat-előkészítő adatgyűjtésbe kezdenek a vendéglátósoknál, a rendezvény- és kiállítás szervezőknél, valamint a szórakoztató tevékenységű egyesületeknél, kluboknál, és a szerencsejáték szervezőknél, vagyis ez a kör jövőre biztosan számíthat a revizorok kiemelt figyelmére.

A jogszabályváltozásokból fakadóan egyéb feladatai is akad az adóhivatalnak, így vizsgálják például az evásokat a számlatartási kötelezettség teljesítésével kapcsolatban, és azokat is akik a fordított adózás hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek. A napi készpénz záró állomány összegének vizsgálata szerepel az irányelvben, de a 250 forintos készpénzkifizetési korlát betartatása nem, vagyis vélhetőleg az APEH is arra számít, hogy a képviselők a költségvetési bizottság javaslatára sürgősséggel leszavazzák a szabályozást.

Megdolgoznak a pénzükért

A revizorok évről évre jobban teljesítenek a megállapított nettó adókülönbözet, valamint a kivetett bírságok, és pótlékok tekintetében. Tavaly több mint harminc százalékkal emelkedett az ellenőrzési megállapítások összege az előző évhez viszonyítva, azt viszont sajnos nem tudni, hogy ebből mennyi folyt be az adóhivatalhoz. A legtöbbet az áfa-minimalizálók vizsgálata hozta a konyhára, de a központosított ellenőrzések és az adózói életút elemzése kapcsán induló vizsgálatok során is nagy megállapításokat tettek a revizorok.

Ellenőrzési megállapítások alakulása (milliárd forint)

Nettó adókülönbözet

Kivetett szankció

2004

188

116

2005

203

126

2006

302

179

2007

357

179

2008

468

304



Nem függ az adóhivatali dolgozók év végi jutalma a megállapított adóhiány és a kivetett szankció összegétől - cáfolta Szikora János elnök a sajtóban megjelent információkat. Az adóhatóság alkalmazottai a 13. havi nélkül átlagosan bruttó 230 ezer forintot kerestek tavaly, a vezetői tisztséget betöltők bruttója 451 ezer forint volt, az ügyintézőké - végzettségtől függően - 144-262 ezer forint.

A tavaly kifizetett összesen 17 milliárd forintnyi jutalmat figyelembe véve sincsenek túlfizetve az adóhivatal dolgozói - jelentette ki Szikora János. Az APEH elnöke emlékeztetett, hogy tavaly a revizori létszám emelésekor a budapesti álláshelyek betöltése kifejezetten nehézkes volt a bérszínvonal miatt. Szikora János szerint inkább azon kéne elgondolkozni, jó irány-e, hogy alulfizetett, emiatt esetleg irigy revizorok ellenőrzik az adózókat.