Vágólapra másolva!
A Kelet-Európában működő banki leányvállalatok romló pénzügyi környezete a nyugat-európai tulajdonos bankokra is negatív hatást gyakorol, ami változtathat az anyabankok támogatási stratégiáján - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely Magyarországot a legsebezhetőbb térségi piacok között említi.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő a nyugati tulajdonú kelet-európai bankok helyzetét mérte fel a jelenlegi gazdasági klíma közepette. Az elemzés szerint a fő kelet-európai piacok "hosszú és mély recesszióba kerültek", és helyzetük romlása negatív besorolási nyomást gyakorol az itt működő bankérdekeltségekre. Ez előbb-utóbb a tulajdonos nyugati bankok kockázati osztályzatainak gyengülését is okozhatja, ha az adott anyabank kelet-európai tevékenysége a cégcsoport működésének jelentős hányadát teszi ki.

A Moody's szerint a romlási folyamat nyomán "szelektívebbé" válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás, ami még további lefelé ható besorolási nyomást gyakorolhat a leánybankokra.

Szükség esetén lép a KBC

Ha kell, intézkedünk - mondta a KBC szóvivője, Viviane Huybrecht kedden, de a lehetséges intézkedéseket nem részletezte. Elemzők emlékeztetnek: a KBC egyelőre 1,9 százalékos gazdasági visszaesést vár például Magyarországon idén, miközben a magyar kormány előrejelzése már 3-3,5 százalékos visszaesésnél tart.

A KBC jelentős, 2,625 milliárd eurós veszteséget szenvedett a tavalyi negyedik negyedévben, de a magyarországi tevékenység egészében még a nyereségzónában maradt az év végén is. December elején a Fitch Ratings európai hitelminősítő egy fokozattal rontotta a KBC hosszú távú osztályzatát, arra hivatkozva, hogy a romló környezetben további portfolió-leírásokra lehet szükség, de a magyarországi érdekeltség besorolása nem változott.

A Moody's már lépett

A Moody's az általa befektetési szintű szuverén adósosztályzattal ellátott térségi országok közül a balti köztársaságokat, Magyarországot, Romániát és Bulgáriát sorolta a legsebezhetőbbek közé, megjegyezve ugyanakkor, hogy olyan, viszonylag kis külső adósságú országok is nyomás alá kerültek, mint Ukrajna, Kazahsztán és Oroszország. A Moody's a múlt héten vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá a baltiak közül Litvánia és Észtország adósosztályzatait, azon véleménye alapján, hogy a sokk mérete miatt a két ország gazdasági modelljei szerkezeti szintű sérüléseket szenvedhettek.

A Moody's keddi elemzése szerint a jelentős keleti érdekeltségekkel bíró nyugat-európai bankok zöme hat országban - Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Svédországban - működik. E bankoknál összpontosul a Kelet-Európával szembeni teljes nyugat-európai banki követelések 84 százaléka. Hitelezői szempontból az osztrák bankrendszer a leginkább érintett, mivel az ausztriai banki követeléseknek csaknem a fele Kelet-Európával szemben áll fenn, írja a Moody's elemzése.