Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, az amerikai Wal-Mart Stores Inc. kedden 3,792 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett az előző üzleti éve januárral zárult utolsó negyedéről, 7,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 4,096 milliárdnál.
Vágólapra másolva!

A gazdasági bonyodalmak mind jobban megviselik a fogyasztói keresletet: az üzleti év egészében az adózott eredmény még nőtt, 5,3 százalékkal, 13,4 milliárd dollárra az előző évi 12,731 milliárdról.

Mindazonáltal a Wal-Martnál bíznak benne, hogy árengedményeik, olcsó cikkeik továbbra is vonzzák a vásárlókat a - mint a keddi beszámolóban írták - "kihívásokat tartalmazó (gazdasági) környezetben". Erre az évre az elemzői várakozások felső határánál lévő profitelőrejelzést adtak a cégnél kedden.

Az utolsó negyedévet bérekkel-fizetésekkel kapcsolatos perek egyezményes lezárása is terhelte.

A bevétel az utolsó üzleti negyedévben, 109,116 milliárd dollár, csak 1,65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 107,343 milliárdot, azonban így is negyedévi rekord volt. Ezt a cégnél az alacsony árakat szorgalmazó üzletpolitikának tulajdonítják, aminek különösen mostanában nagy a jelentősége más kereskedők rovására.

Az Egyesült Államokban nőtt, külföldön csökkent a bevétel az erősödő dollár miatt. Az egész üzleti évben a forgalom 7,2 százalékkal, 405,607 milliárd dollárra emelkedett az előző évi 378,476 milliárdról.