A lengyel kormány megvédi a zlotyt

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány eurót fog eladni a nemzeti valuta, a zlotyi támogatására, ha az árfolyam elérné az 5 zlotyi/eurót. A bejelentésre a zlotyi erősödött a varsói bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Nem tagadom, hogy az ötzlotyis küszöbnél lesz az a pillanat, amikor megkezdjük az euróeladást a piacon - mondta Donald Tusk miniszterelnök kedden újságíróknak. Korábban a kormányfő már közölte, hogy a zlotyi megvédésére szükség esetén abból a 67 milliárd euróból fordítanak, amelyet Lengyelország a 2007-2013-as ciklusban kap az EU-tól támogatásként.

A Lengyel Nemzeti Bank ellenzi, hogy ezt a pénzt rövid távon zlotyira váltsák a piacon, emlékeztetnek hírügynökségek. Előző nap, hétfőn a Lengyel Nemzeti Bank erőteljesen leverte a zlotyi árfolyamát azzal, hogy határozottan eltanácsolta a lengyel kormányt az euró gyors bevezetésétől. A zlotyi és vele a forint új mélységekbe zuhant.

A zlotyi hétfő reggel már 3 százalékot zuhant, mert a japán gazdaság meredek rosszabbodásáról megjelent új adatok és a Hetek (G7) nagyrészt eredménytelen hétvégi válságtanácskozása miatt gyorsan terjedt a térségi kockázatkerülés, majd Kozinski nyilatkozata nyomán újabb 1 százalékot vesztett a lengyel valuta, új ötéves mélypontra, 4,8020/euróra, mielőtt valamelyest összeszedte magát. A zlotyi magával rántotta a térségi valutákat is. Kedd reggel már nem ötéves, hanem minden idők mélypontja közelében járt a zlotyi, 4,93/euró körül. A miniszterelnök szóbeli beavatkozása nyomán kedd délutánra 4,891/euróra erősödött a lengyel valuta.

A lengyel kormány hivatalos stratégiája szerint Lengyelországban 2012-ben kellene bevezetni az eurót. E menetrend szerint a zlotyit ez év közepén vinnék be az euróövezet előszobájába, az európai átváltási mechanizmusba (ERM-II.), ahol plusz-mínusz 15-15 százalékkal ingadozhat a lengyel és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapítandó sávközép körül.

A lengyel központi bank hétfőn megjelent tanulmánya szerint az euróövezeti tagság előnyei egyértelműek hosszú távon, mindenekelőtt a gazdasági növekedés támogatásában, ám rövid távon a kockázatok túl nagyok. "Bizonytalan a képesség a maastrichti feltételek tartós betartására, ezért jobban el kell gondolkodni az ERM-II.-be való belépés megfelelő időzítéséről", írták a tanulmány szerzői.

Politikusaink nem segítik a zlotyit azzal, hogy a sajtón keresztül vitatkoznak az eurós stratégiáról - kommentálta a helyzetet egy banki elemző a Dow Jones számára.