Tüntetés és feljelentés a Provident ellen

Vágólapra másolva!
Tüntetést szervez az úgynevezett Antiprovident csoport a gyorskölcsönt nyújtó Provident Zrt. ellen. A Napi Gazdaság szerint ritkán tüntetnek működő pénzintézet ellen, mindenesetre a szervezők biztosra mennek: egyből feljelentést is tesznek adócsalás miatt. A Provident egyelőre annyit tett, hogy leszerelte cégtábláit, ami viszont önmagában is törvénytelen.
Vágólapra másolva!

A Provident és a hasonló profilú cégek a hatályos jogszabályok szerint nyújthatnak olyan szolgáltatást, amely esetenként 400 százalékos teljeshiteldíj-mutató mellett kihelyezett kölcsönöket jelent. Vidéken sokaknak jelent megoldhatatlan gondot a törlesztőrészlet visszafizetése.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője szerint, a piacon működő cégek kínosan ügyelnek arra, hogy megfeleljenek a szabályoknak, mégis a panaszstatisztikák szerint az ügyletkötők gyakran igyekeznek megtéveszteni az ügyfeleket a tényleges hitelterhekről.

A megalakult Antiprovident csoport a tüntetés mellett feljelentést is tesz adócsalás miatt, mivel szerintük 2001 áprilisa és 2006 októbere között a társaság semmilyen nyugtát vagy elismervényt nem adott ügyfeleinek az aktuális törlesztőrészletről. A PSZÁF korábban már megbüntette a Providentet két millió forintra emiatt, de adócsalás ügyében nem intézkedhetnek.

A tüntetés kapcsán egy bizonyos: a Provident törvényszegést követett el azzal, hogy leszedte cégtábláit a bankközpontnak számító irodaházról. A 2007. évi LXI. törvény értelmében ugyanis "a cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie." Egyes hírek szerint a cégnél ma munkaszüneti napot rendeltek el, de úgy tudni, a tiltakozók petícióját átveszi a cég - írja a Napi Gazdaság.