Beomlott a japán GDP

Vágólapra másolva!
Az 1974-es olajsokk óta nem zuhant akkorát a japán gazdaság - a világ második legnagyobbja -, mint a tavalyi utolsó negyedévben. A megroggyanó GDP 12,7 százalékkal esett, miután Európa és az Egyesült Államok nem vásárol annyi japán exportcikket, mint korábban.
Vágólapra másolva!

A bruttó hazai termék harmadik egymás utáni negyedévben zuhant Japánban - jelentette be a tokiói kormányzati hivatal hétfőn. A Bloomberg elemzői korábban 11,6 százalékos visszaesést vártak.

Az export soha nem látott ütemben, 13,9 százalékkal zuhant, miután a Toyota Corolla autók és a Sony Bravia tévék eladásai zuhanni kezdtek.

A Toyota Motor Corp., a Sony Corp. és a Hitachi Ltd. mindegyike dolgozók ezreit bocsátja el, miközben így is veszteséges időszakokra számítanak profit-előrejelzéseik szerint.

Minthogy nő a munkanélküliség, várhatóan a háztartási kiadások is visszaesnek a szigetországban, ami elemzők szerint megnyújthatja a recessziót.

A tokiói részénytőzsde ennek megfelelően negatív hangulatban zárt hétfőn, a Nikkei 225 0,4 százalékot veszített értékéből, és az év során immár 13 százalékot zsugorodott.

"Nem kétséges, hogy a gazdaság a világháború óta a legrosszabb helyzetben van" - mondta Kaoru Yosano gazdasági miniszter az adatokat kommentálva. "A japán gazdaságot - amely az autók, az elektronikai cikkek és a beruházási javak exportjától függ - keményen sújtotta a globális lassulás" - tette hozzá a politikus.

Japánt recesszió sújtja 2007 novembere óta. A tavaly szeptemberi amerikai bankcsőd, a Lehman Brothers pénzintézet összeomlása óta erősödött a hitelválság, és 14 ezer milliárd dollár tűnt el a globális tőkepiacopkról, mindez megbénította a nemzetközi kereskedelmet is.

Közben a japán parlament megtorpedózta a miniszterelnök, Taro Aso 10 ezer milliárd jenes (111 milliárd dolláros) gazdaságélénkítő csomagját. Aso népszerűsége 9,7 százalékra esett, amihez foghatót 2001 óta, Yoshiro Mori kabinetje óta nem regisztráltak a közvélemény-kutatók.