Vágólapra másolva!
Magyarországot az átlagosnál keményebben érinti a gazdasági válság, a nagyobb államadósság miatt, ezért a gazdasági korrekció elkerülhetetlen - mondta hétfőn James Morsink, az IMF, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi delegációvezetője. Szerinte a magyar kormány intézkedései lehetővé teszik, hogy ezek a változások normális módon menjenek végbe. Az IMF delegációvezetője a Magyar Nemzeti Bank elnökével és a pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az IMF és az EU delegációja különösen örült azoknak a strukturális változásoknak, amelyek hosszú távon csökkentik az államháztartás hiányát. Ilyen például a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása. Emellett értékelik az idei kiadáscsökkentő lépéseket, valamint azt, hogy az adóterhek egy része a munkáról a fogyasztásra kerül át.

A Valutaalap jó lehetőségnek tartja a bankmentő csomagot is, annak ellenére, hogy a magyar pénzintézetek úgy érzik, elég pénzük van. Az IMF szakértői azonban úgy vélik, hogy finanszírozási költségeik a jövőben jelentősen nőni fognak, ezért szükségük lehet tőkehehelyzetük javítására, és arra is, hogy hitelgaranciákkal segítsék őket.

A Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja, ám fontosnak tartja, hogy a forint árfolyama ne ingadozzon jelentős mértékben - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Szerinte ugyanis a magyar vállalkozások elég erősek ahhoz, hogy az árfolyamok változásához igazodni tudjanak. Az viszont problémát okozhat számukra, ha ezek a változások túl gyorsan mennek végbe.

A jegybank pénzpolitikájával kapcsolatban az IMF delegációvezetője megemlítette, hogy továbbra is óvatos, mértéktartó kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Banktól.

Magyarország tavaly az IMF által nyújtott hitelkeretből 4,9 milliárd eurót, az európai uniós hitelkeretéből 2 milliárd eurót hívott le, amelyet a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékainak növelésére, és hitelek visszafizetésére fordított - mondta Veres János pénzügyminiszter.

Az EU ellenőrzése február végén, az IMF ellenőrzése március végén zárul majd le.