Vágólapra másolva!
A BorsodChem 550 fős leépítést tervez, ezt indokolták egy munkásgyűlésen a cég vezetői.
Vágólapra másolva!

A BorsodChem menedzsmentje a jelenleg kedvezőtlenül alakuló üzleti környezet ellenére hatékonyság-javító intézkedések végrehajtásával kívánja fenntartani és tovább fokozni a BorsodChem hosszú távú versenyképességét, és Európa legnagyobb TDI-termelőjévé, valamint egyik vezető MDI-gyártójává kívánja fejleszteni a vállalatot - mondta Wolfgang Büchele, a BorsodChem vezérigazgatója hétfőn a cégnél, munkásgyűlésen.

Ez a fejlesztés azt célozza, hogy a cég a jövőben is hosszú távon a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő borsodi térség legnagyobb foglalkoztatója maradhasson - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) kazincbarcikai üzemében az érdekképviseletek kezdeményezésére tartottak munkásgyűlést. A sajtó számára nem nyilvános rendezvényen a vállalat vezetése ismertette a gazdasági válság okozta nehézségek miatt tervezett 550 fős létszámleépítés okait, és a vállalat jövőre vonatkozó elképzeléseit.

A társaság közleményében ismertette a munkásgyűlésen elhangzottakat, kiemelve a tömeges elbocsátás okait is.

A vállalat vezetése emlékeztetett arra, hogy a BorsodChemben az elmúlt három évben folytatódott a hosszú távú stratégia megvalósítása, amelynek célja, hogy a BC Zrt. regionális szereplőből Európa egyik vezető vegyipari vállalatává váljon, illetve az, hogy a társaság termékportfóliójában az izocianátok, nevezetesen az MDI és a TDI játsszák a főszerepet.

Az idei évre eredetileg tervezett évi 200 kilotonnás TDI kapacitásbővítés azonban valószínűleg legalább egy évet késni fog, mivel a vállalatnak piacain számos átmeneti nehézséggel kell szembenéznie.

"Drasztikusan csökkent az izocianátok - MDI és a TDI - iránti kereslet, amelyeket legnagyobb mennyiségben főként a szintén válságban lévő járműipar, a bútoripar és az építőipar használ fel. A fő termékek iránti keresletcsökkenés árcsökkenést vont maga után, aminek következtében jelentősen romlott a BorsodChem pénzügyi teljesítménye" - szerepel a vállalat közleményében.