Tovább nőtt az államadósság

Vágólapra másolva!
A GDP 73 százalékára nőtt az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága 2008 végére, míg nettó finanszírozási igénye a GDP 3,1 százalékát tette ki tavaly - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a háztartások pénzügyi megtakarítása, nettó finanszírozási képessége a GDP 0,8 százalékát érte el 2008-ban. Tavaly a harmadik negyedév végén, az államháztartás nettó finanszírozási igénye a GDP 2,9 százaléka volt, míg 2007 végén a GDP 5,6 százalékát tette ki.

A bruttó konszolidált államadósság tavaly szeptember végén az utolsó négy negyedév GDP-jének 65,5 százaléka volt, 2007 végén 65,9 százalékát érte el.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye az előzetes adatok szerint 2008-ban 809 milliárd forint volt, a negyedik negyedévben 584 milliárd forintot, a GDP 8,3 százalékát tette ki. A számok tartalmazzák a MÁV-nak nyújtott támogatást, ami az éves GDP 0,4 százaléka, és amelyet a MÁV Cargo eladása finanszírozott.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2008 végén 19 318 milliárd forint volt. Az államháztartás nettó tartozása 13 589 milliárd forintot, a GDP 51,3 százalékát tette ki.

2008 negyedik negyedévében a központi kormányzat 363 milliárd forintos finanszírozási igényét alapvetően hosszú lejáratú külföldi hitelek felvételével fedezte, miközben jelentősen növekedtek a központi bankban elhelyezett betétei és csökkentek a tulajdonosi követelései, a MÁV-ból történt tőkekivonás és a MÁV Cargo értékesítése miatt.

A helyi önkormányzatok, 135 milliárd forintos finanszírozási igényüket elsősorban a hitelintézeti betéteik csökkentésével, valamint a hitelviszonyt megtestesítő értékpapír-tartozásaik és hiteltartozásaik növelésével finanszírozták.

A társadalombiztosítási alapok 86 milliárd forintos finanszírozási igénye a Magyar Államkincstártól felvett hiteleik növekedését okozta. A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2008-ban 224 milliárd forintot ért el, 2008 negyedik negyedévében 448 milliárd forintot, a GDP 6,4 százalékát tette ki.

A pénzügyi eszközök esetében a lekötött forintbetétek növekedtek kiugró mértékben, és jelentős volt a hosszú lejáratú értékpapírok, a tőzsdei részvények és a nyugdíjpénztári követelések gyarapodása is, miközben a devizabetétek és a befektetési jegyek számottevően csökkentek.

A kötelezettségek esetében továbbra is a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó, de az előző időszakokhoz képest jelentősen visszaesett a hitelek felvétele.

A forint gyengülése miatt a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 860 milliárd forinttal, devizabetéteik és külföldi valuta készletük állománya 97 milliárd forinttal nőtt 2008 negyedik negyedévében. A nemzetgazdaság szektorait teljes körűen bemutató, 2008 negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi számlákat a jegybank 2009. április 1-jén publikálja.