Vágólapra másolva!
A magyar deviza gyengüléssel kezdte a hétfői kereskedést, így az euró árfolyama a lélektani határnak tekintett 300 forintos szint fölé ugrott. Délután a magyar deviza elérte a 304,50-es kurzust, aminél még sosem volt gyengébb az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

A bankközi forintpiac nyitása után - a korábbi 299 forint körüli szintekkel szemben - 301 forint fölé került az euró jegyzése, azaz gyengült a magyar pénz. Déli 12 óra után pedig 303 fölött is járt az euró. Kicsit később 302 felé mozdult el a kurzus, majd délután két óra előtt 304 forint fölé is szökött az euró. Újabb mélypontra is jutott a magyar deviza, hiszen még sosem kellett 304,50 forintot adni egy euróért. Ezután egy kicsit megnyugodott az árfolyam, és a 303-as érték felé vette az irányt.

A forint gyengülése egybeesett a lengyel zloty árfolyamának jelentős gyengülésével hétfőn. A lengyel pénz árfolyama 4,65-ről 4,8 körüli értékekre szökött fel az euróval szemben.

A dollár árfolyama a pénteki 232 forintról 236 forintra erősödött, a svájci frank árfolyama pedig a 200 forint körüli szintről 2 forinttal került feljebb. (A devizapiacon a szokásosnál alacsonyabb forgalom várható, mert Amerikában zárva lesznek a piacok.)

A forgatókönyv nem változott, változatlanul a régiós tényezők alakítják a forint árfolyamát, ezek közül is elsősorban a lengyel zloty mozgását követi a magyar fizetőeszköz. A régiós devizák a befektetői kockázatvállalási hajlandóság csökkenése, a térség egészére vonatkozó recessziós jelek, és az euró/dollár keresztárfolyam változásainak hatására gyengülnek. (A zloty közel két százalékos, a cseh korona közel másfél százalékos veszteséggel nyitott.)

Kereskedők szerint a magyar kormány válságkezelő programjának nem lesz különösebb hatása az árfolyamok alakulására, mivel annak lényege már kiszivárgott, legfeljebb a költségvetési hiánycél esetleges módosítása lehet befolyással az árfolyamra. (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma délután jelenti be a lépéseket az Országgyűlésben.)

A Commerzbank szakértői hétfő reggeli piaci kommentárjukban jelezték, gyökeres reformoknak sok jelét nem látni, inkább amolyan könyvelési csiki-csuki jellegő a dolog, "innen elveszünk 1-2 százalékot, a másik oldalra pedig teszünk még 2-3 százalékot". A reggeli negatív hangulat leginkább a japán hírekkel hozható kapcsolatba, ismét a válsághangulat uralkodik, ráadásul az 5 éves CDS (credit default swap) árak emelkednek. Ez tulajdonképpen annak "díja", hogy valamelyik befektető bevállalja a fizetést a magyar állam helyett, annak csődje esetén. A szóban forgó CDS ára közelít a tavaly októberi csúcshoz, így nem meglepó, ha tovább gyengül a forint - mutatnak rá a Commerzbank elemzői.