Vágólapra másolva!
Remélhetőleg "észhez téríti" a briteket a gazdasági recesszió - mondta szombaton idézett nyilatkozatában a brit katolikusok első számú vallási főméltósága, aki szót emelt a hatalmas banki prémiumok és a túlzott fogyasztás ellen.
Vágólapra másolva!

Cormac Murphy-O'Connor bíboros, Westminster érseke a The Timesnak kifejtette: a kapitalizmust szabályozni kell és erkölcsi megalapozottsággal kell alátámasztani.

A vallási vezető szerint "az emberek kissé eltévelyegtek", énközpontú, fogyasztásra épülő, haszonelvű társadalom alakult ki Nagy-Britanniában, miközben "értékeink és erényeink elenyésztek".

A hamarosan nyugalomba vonuló 77 esztendős érsek, aki kilenc éve áll az ötmilliós brit katolikus közösség élén, azt mondta a vezető konzervatív brit lapnak, hogy a jelenség mögött részben a javak túlzott mennyiségének birtoklása áll. Cormac Murphy-O'Connor "egészségtelennek" nevezte, ha az egyén értékének kizárólagos mércéje a vagyon. Hozzátette: reméli, hogy az emberek most már "észhez tértek".

A bíboros erőteljesen bírálta a City pénzügyi központjában dolgozó bankárok hatalmas prémiumait, mondván: ha rajta múlna, felszámolná az egész prémiumrendszert, "úgy, ahogy van".

Nemrégiben Gordon Brown brit miniszterelnök is kikelt a nagy banki jutalmak ellen. A BBC-nek adott egyik nyilatkozatában azt mondta: a prémiumkultúra által hajtott "felelőtlenség" is oka a piaci válságnak, és a City jutalmazási rendszerének egyes elemei "elfogadhatatlanok". Brown egy minapi beszédében egyenesen ki is jelentette: a kormány eltökélt szándéka, hogy véget vessen "a bukást jutalmazó" prémiumrendszernek.

A válság nyesi a prémiumokat

Független londoni elemzők szerint mindazonáltal a válság ebben a kérdésben megelőzte a prémiumok csökkentését célzó esetleges kormányintézkedéseket.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző ház, amely rendszeresen tesz közzé előrejelzéseket a citybeli bankárok várható éves jutalmairól, 2009 végére összesen 2,769 milliárd font prémiumot jósol a londoni bankosoknak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott eddigi prémiumcsúcsnál. A ház becslése szerint abban az évben a City befektetési bankárai 8,8 milliárd font összjutalmat vihettek haza.

A CEBR jelenleg érvényes prognózisa szerint a citybeli prémiumösszeg még 2012-ben is csak a 48 százaléka lesz a három évvel ezelőtti csúcsnak.

A brit katolikusok vallási vezetője szerint a recesszió "nem Isten büntetése, hanem egy bizonyos életforma következménye". Ha az életet eluralja a javak túlzott élvezete és a kapzsiság, annak végül meg kell fizetni az árát - fogalmazott az egyházi elöljáró a szombati The Timesnak adott interjúban.