Rossz hetet zártak a piacok New Yorkban

Vágólapra másolva!
Csökkentek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A héten a DJIA indexe 5,2 százalékkal csökkent, a Nasdaq mutatója 3,6 százalékkal süllyedt. Hétfőn zárva lesznek az amerikai tőzsdék nemzeti ünnep miatt.
Vágólapra másolva!

Pénteken összességében erősítette a befektetői derűlátást, hogy az amerikai kongresszus elfogadta a kormány 789 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagját. Ez várhatóan hozzájárul a gazdaság recesszióból történő kimozdításához, igaz, sokan kétségbe vonják a csomag hatékonyságát. Többen úgy vélik, hogy a nagy ráfordítás csak szerény eredményt hoz.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,5 százalék (7,35 pont) csökkenéssel 1534,36 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7850,41 ponton zárt 0,8 százalék (82,35 pont) hanyatlással. A Standard & Poor's 500 mutató pénteki 1 százalékos erősödése is csak 4,8 százalékra tudta mérsékelni a heti esést. Pénteken erősítette a befektetetői kedvet az a hír, amely szerint az amerikai kormány programot dolgoz ki a jelzálogkölcsönök visszafizetésének a támogatására. Obama elnök ennek részleteit szerdán jelenti be.

A gazdaságösztönző csomag jelentős infrastrukturális kiadásokat is magában foglal, és ez kedvező lehet az olyan társaságok számára, mint például a nehéz építőipari gépeket és szállító járműveket gyártó Caterpillar Inc., amelynek nőtt a részvényára. Gyengültek a pénzügyi papírok, miután a brit Lloyds Banking Group nagy veszteséget jelentett. A vállalati hírek közül kiemelkedik, hogy a PepsiCo Inc's negyedéves profitja ugyan elérte az elemzők által előzetesen várt értéket, ám a társaság távolabbi kilátásait nyomasztja a dollár erősödése.

New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, februári határidőre 7,00 dollárral 941,50 dollárra csökkent.