Nyereséges maradt az OTP az utolsó negyedévben

Vágólapra másolva!
Éves szinten rekord eredményt ért el az OTP 2008-ban, de a tavalyi utolsó negyedévben a konszolidált adózott nyereség 1,7 milliárd forintra apadt. Mindazonáltal az egyedi tételekkel korrigálva a 2008-as negyedik negyedévben 45,2 milliárd forint volt a nyereség. Az utolsó három hónapban rontotta az eredményt az egyedi tételek közül a devizapiaci pozíciók alakulása, illetve a szerb és az ukrán leánybankok miatti leírás.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bankcsoport 2008-ban rekordnagyságú, 303,5 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el. Ezt pénteken éjfél után közölte a pénzintézet a BÉT honlapján. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készített gyorsjelentés megállapítja: éves szinten a konszolidált adózott nyereség 45,5 százalékkal nőtt.

Ugyanakkor a negyedik negyedévben a konszolidált nyereség 1,7 milliárd forintra apadt. Ez az előző negyedévhez képest 99, az előző év hasonló időszakához képest 97 százalékos csökkenés. Ezt azonban egyedi tételek befolyásolták, így például az, hogy az előző negyedévben realizálódott a Garancia Biztosító eladása (ez 121,4 milliárdos bevételt hozott), így a 2008-as harmadik negyedév kiugróan nyereséges volt, ehhez képest mindenképpen visszaesés volt várható az utolsó három hónapban.

Ukrajna és Szerbia

A negyedik negyedévet ugyanakkor rontotta az ukrán és a szerb leánybankok goodwill értékvesztés-leírása (34,8 milliárd forinttal) és a devizapiaci nyitott pozíciók 9,5 milliárd forintos romlása. (Az ukrán és a szerb bankok miatti leírás a tőkemegfelelésre nincs hatással, az eredményt azonban 34,8 milliárd forinttal mérsékelte.) Ha az egyedi tételektől eltekintünk, akkor a negyedéves nyereség 45,2 milliárd forint volt, ami az előző negyedévinél 15,6 százalékkal rosszabb, és a 2007-es hasonló időszaknál 14,3 százalékkal kisebb.

A bankcsoport egyedi tételekkel korrigált adózott nyeresége így 219 milliárd forint, 5,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál és a módosított előrejelzésnek megfelelő. Minthogy 2008 második felétől erőteljesen negatív piaci hatások jelentkeztek, az adott körülmények között a bank menedzsmentje egyértelműen sikeresnek ítélte a 2008-as 219 milliárd forintos, egyedi tételekkel korrigált adózott eredményt.

Kritikus környezet

Ugyanakkor a gyorsjelentés megállapítja: 2008 utolsó negyedévét a bankcsoport működése szempontjából az egyik legkritikusabban alakuló hazai és globális makrogazdasági környezet, előre nem kalkulálható kihívások, példa nélküli árfolyam- és kamatvolatilitás jellemezte. (Vagyis rendkívüli módon ingadoztak a devizakurzusok és a kamatok.)

Minden korábbi időszakhoz képest felértékelődött a biztonságos likviditás és a jövőbeli várható veszteségeket ellensúlyozó stabil tőkepozíció, prudens céltartalékolási gyakorlat jelentősége a legnagyobb hazai pénzintézet szerint.

Ennek megfelelően a menedzsment különös hangsúlyt helyezett a betétgyűjtésre, illetve egyéb likviditási források megerősítésére, jelentősen szigorította hitelezési tevékenységét. "Bár a hitelportfolió romlása az elmúlt három hónapban még nem volt számottevő, az általános makrokörnyezet várható romlása, és néhány deviza drámai gyengülése a növekvő céltartalékoláson és a stabilan tartott fedezeti rátán keresztül a kockázati költségek jelentős növekedését eredményezték" - derül ki a beszámolóból.

Erős kontroll

2008-ban a nettó kamatbevételek 17,6 százalékkal, a megelőző három hónapban pedig 12,6 százalékkal nőttek, míg a nettó díj- és jutalékbevételek 5,7 százalékkal bővültek az elmúlt 12 hónapban. A működési költségeknél sikerült tartani az erős kontrolt, így a kiadás/bevétel mutató 3 százalékponttal javult, és 50 százalék alá esett. A romló makrogazdasági környezet és számos deviza jelentős mértékű gyengülése miatt a céltartalékképzés masszívan, 156 százalékkal nőtt a bank közlése szerint.

A Garancia-tranzakciónak, valamint az elmúlt 12 hónap minden negyedévében pozitív adózott eredménynek köszönhetően a bank tőkepozíciója közel 2 százalékponttal javult, Basel II szerinti, IFRS adatokból számított konszolidált fizetőképességi mutatója 15,3 százalék, az elsődleges tőke nagysága pedig 11,2 százalék volt. Ez jóval az európai átlag felett van - hangsúlyozza a legnagyobb magyar pénzintézet.