Megfeleződött a ThyssenKrupp profitja

Vágólapra másolva!
A legnagyobb német és a nagyságra második európai acél- és gépipari vállalat, a Magyarországon is jelen lévő ThyssenKrupp csoport pénteken 168 millió eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve decemberrel zárult első negyedéről, ez kevesebb mint a fele az egy évvel korábbi 414 milliónak.
Vágólapra másolva!

Az elemzők átlagosan 170 milliót vártak most. A bevétel 6,1 százalékkal 11,52 milliárd euróra csökkent, az acélkereslet és az árak egyidejű csökkenése miatt. A piaci várakozást azzal sikerült megközelíteni, hogy a liftek és más beruházási javak értékesítése valamelyest ellensúlyozta az acélárak lemorzsolódását.

Biztatónak vélik, hogy az új megrendelések csak 3 százalékkal estek vissza, 12,9 milliárd euróra, szintén a technológiai részleg és a liftgyártó részleg viszonylag jó teljesítményének köszönhetően. Az eredményt a raktárkészlet 250 millió eurós értékcsökkenése és Egyesült Államokbeli és brazíliai gyárépítések 83 millió eurós kezdő költsége is terhelte.

A mostani üzleti évre továbbra sem adtak számszerű előrejelzést, csak azt jegyezték meg a beszámolóban, hogy a körülmények rövid távon még rosszabbodni fognak. "Komoly üzleti előrejelzést most nem lehet tenni, de az biztos, hogy a mostani negyedév nehezebb az előzőnél", írták, hozzátéve, hogy az üzletmenet stabilizálódása a 2010-es üzleti évben várható.

A vállalatvezetés további létszámcsökkentésről tárgyal a szakszervezetekkel. A tavalyi utolsó negyedévben 2700 állást szüntettek meg a csoportnál. Tervezik a munkaidő rövidítését és a vállalatvezetés karcsúsítását is.

Az előző üzleti év szeptemberrel zárult utolsó negyedében még 38 százalékkal 726 millió euróra ugrott a ThyssenKrupp adózott eredménye az egy évvel azelőttihez képest, a forgalom erős növekedésének köszönhetően. A szeptemberrel zárult egész üzleti évben a csoport adózott eredménye 2,2 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 2,1 milliárdról. A bevétel 53,43 milliárd euróra nőtt 51,72 milliárdról.

A ThyssenKrupp Ferroglobus Zrt. tavaly júniusban megnyitotta nyolcadik magyarországi értékesítő telepét Zalaegerszegen, ezzel a cég az egész országot lefedő hálózatot épített ki.

A világszerte tevékeny ThyssenKrupp Services ágazat Magyarországon 360 munkatársat foglalkoztat. 2007. novemberben átadták a ThyssenKrupp 8 millió eurós beruházással épített gyáregységét Felsőlajoson, ez ThyssenKrupp Építőelemek Kft.-hez tartozik. A felsőlajosi üzemben acél-szendvicselemeket gyártanak ipari és kereskedelmi épületek építéséhez, hűtőrendszerekhez és az autóipar számára. A ThyssenKruppnak a felsőlajosi az egyetlen termelőüzeme Közép- és Kelet-Európában.