Vágólapra másolva!
Ugrásszerűen nőtt a kihasználatlan fuvarkapacitás Európában - közölte a Transporeon az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A fuvaroztató és fuvarozó vállalkozások közvetítésével foglalkozó szoftverfejlesztő cég közleménye szerint a szabad fuvarkapacitás aránya átlagosan már 2008-ban minden héten magasabb volt, mint korábban, majd az arány október első hetétől kezdődően rohamosan emelkedni kezdett. Az emelkedés december elején érte el a csúcspontját, amikor is kétszer annyi szabad fuvareszköz kapacitást regisztráltak Európában, mint az azt megelőző öt év azonos időszakában bármikor. A 2008 december elejei tetőpontot követően az emelkedést azonos gyorsaságú csökkenés követte, de az index még így is 34 százalékkal magasabban zárt az év vévén, mint az ezt megelőző évek azonos időszakában.

A cég szerint az adatok arra engednek következtetni, hogy az előző évi tendenciákat követve a fuvardíjak jelentős mérséklődése várható 2009-ben. Ugyanakkor a fuvarozók előre láthatóan csökkenteni fogják kapacitásaikat, és ezzel újra helyreállhat az egészséges kereslet-kínálati arány.

A közlemény szerint a vállalatok sokkal óvatosabbak lettek az új beruházások tekintetében. A megszorító intézkedések szükségessége mellett viszont azt is felismerték, hogy a válságból való kilábaláshoz változtatni kell. Egyebek között ezért növekedett az érdeklődés az olyan informatikai megoldások iránt, amelyek optimalizálják a logisztikai munkafolyamatokat, a fuvareszközök kihasználtságát, és kézzelfogható költségcsökkentést vagy bevétel növekedést eredményeznek.