Bajnai Gordon szerint az ország adósságcsapdában van

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság után már megérkezett Magyarországra a reálgazdasági válság is, amely akár két évig is elhúzódhat, és mélyebben érinti a társadalmat, mivel a vállalkozások és a munkavállalók jutnak válságos helyzetbe - mondta Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pénteken Veszprémben, a gazdasági évnyitó rendezvényen.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon foglalkoztatási és fejlesztési miniszter szerint reálgazdasági válság három területen "üti meg" keményen a gazdaságot: kevesebb a pénz, beszűkülnek a piacok, és tömegével szűnnek meg a munkahelyek.

A gazdasági tárca vezetője megjegyezte, hogy a válság kezdete óta a munkáltatók által bejelentett csoportos létszámleépítések során mintegy 25 ezer munkahely szűnt meg Magyarországon. Ugyanakkor október óta több mint nyolcezer új munkahely is létesült - mutatott rá.

Bajnai Gordon szerint Magyarország gazdasági növekedési képessége fokozatosan romlott 2000-től kezdve. Szerinte ha az ország nem tudja évről-évre fenntartható módon az Európai Unió növekedési átlagát legalább két százalékkal meghaladni, akkor nem lesz érzékelhető felzárkózás. Magyarország növekedési képessége most két százalék körüli, s ha ezt nem tudjuk tartósan négy százalék körülire emelni néhány év alatt, akkor nem tudjuk kinőni az adósságunkat sem - fogalmazott a miniszter. A forint gyengülésébe "ez van beárazva", a nemzetközi bizonytalanságon kívül - mondta a gazdasági tárca vezetője.

Bajnai: Nem osztagoatni kell, hanem több munkát teremteni

Az elmúlt 8-10 évben minden választás arról szólt, hogyan lehet az újraelosztást növelni, azaz osztogatni pénzt - hangsúlyozta Bajnai Gordon. Szerinte ez azért van így, mert nagyon alacsony, 57 százalékos a foglalkoztatási ráta, azaz a felnőtt népességnek csupán 57 százaléka dolgozik. Minden második felnőttet valahogy eltartunk az újraelosztási rendszerrel - mutatott rá. Ezért van a gazdaság annyira megterhelve adókkal, így nagyon kevesen nagyon sok adót fizetnek. Hangsúlyozta, hogy muszáj ezen változtatni, azoknak a terhein könnyíteni, akik fenntartják az országot.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az őszi gazdasági csúcson bejelentettek egy válságkezelő programot, s összességében két évre 1400 milliárd forintos finanszírozási csomagot hirdettek meg. Ebből már 560 millió forint elérhető különböző bankoknál - mondta.

Bajnai Gordon szerint 100 ezer olyan munkahelyet igyekeznek megőrizni, amelyek megszűnnének, ha nem lenne munkahelyek megtartására pénz; erre 30 milliárd forint áll rendelkezésre. A miniszter szerint ezekkel az intézkedésekkel a válságot csak enyhíteni lehet, mert több tízezer munkahely szűnhet meg, mielőtt a válság eléri a mélypontját.