Vágólapra másolva!
A pénteken közzétett, a várakozásokat jóval alulmúló GDP-adat az OTP Bank szerint csak első látásra tűnik kiábrándítónak. A bank elemzői szerint vélhetően technikai tényezők húzódnak meg a háttérben.
Vágólapra másolva!

A KSH tájékoztatása szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 2,1 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a szezonálisan igazított, naptári hatástól szűrt éves index csupán 1 százalékos visszaesésről árulkodik.

A nyers - 2 százalékos hanyatlást mutató - index így jócskán elmarad az elemzők 1,4-1,5 százalékos csökkenést valószínűsítő becslésétől, és jóval alulmúlja az OTP Bank stábja által várt 0,2 százalékos mínusztól. A gazdaság valós folyamatait legjobban mutató, az igazított, naptári hatástól szűrt negyedéves dinamikát vizsgálva azonban valamivel kedvezőbb kép rajzolódik ki - derül ki az OTP legfrissebb elemzéséből.

A GDP éves növekedési ütemei

Forrás: [origo]

Forrás: OTP Bank

A bank szakértői a rövid bázisú, negyedéves összevetésben mért, szezonálisan igazított és naptári hatással szűrt GDP-növekedés meghatározására koncentrálnak az előrejelzések kidolgozásakor. A decemberi adatok alapján készített rövid bázisú prognózisuk 1 százalékos csökkenést mutat, ami megegyezik a KSH által publikált hasonló mutatóval.

Revíziók az elmúlt évben a GDP rövid bázisú dinamikájában

Forrás: [origo]

Forrás: OTP Bank

Az, hogy ennek ellenére a negyedéves és az éves indexekben ekkora eltérés mutatkozik, két dologgal magyarázható. Egyrészt az elmúlt egy évben a szezonálisan igazított, negyedéves GDP-dinamikában minden adatközléskor számottevő revíziót eszközöltek a statisztikusok a 2007-es és 2008-as számok esetében. Másrészt érdemes megjegyezni, hogy az igazított és a "csak" naptári hatástól szűrt KSH-indexek között is komoly eltérést láthatunk, ami historikus összevetésben meglehetősen szokatlan.

Összességében a negatív meglepetést okozó negyedik negyedéves GDP-bővülés vélhetően inkább technikai tényezők, mintsem a gazdaság valós folyamatai miatt lett ennyire alacsony. Azaz a kép meglehetősen sötét, de mégsem annyira, mint ahogy elsőre tűnik.