Vágólapra másolva!
Az új amerikai bankmentő programot hamarosan követheti az első európai folytatás: a német kormány a jövő héten törvényjavaslatot próbál kidolgozni a bankmentés kiterjesztésére, írta a Reuters hírügynökség csütörtökön, kormánykörökből szerzett értesülések alapján. Az új német program körvonalai azonban még éppúgy homályosak, mint az amerikai tervekéi.
Vágólapra másolva!

Sok függ attól, hogyan végződnek a tárgyalások a Hypo Real Estate bank legnagyobb, amerikai illetőségű részvényesével. A Hypo Real Estate már többmilliárd eurós állami hitelgaranciában részesült, de helyzete nem javult. A szociáldemokrata vezetésű német pénzügyminisztérium a Hypo Real Estate államosítására hajlik, a kormánykoalíció kereszténydemokrata szárnya, élén Angela Merkel kancellárral, azonban csak legvégső megoldásként hajlandó elfogadni magánbankok államosítását.

A jövő héten várható törvénytervezetben szó lesz az úgynevezett "rossz bankokról" is, amelyekbe gyűjtenék a kereskedelmi bankok "mérgezett" eszközeit. A német kormány egyelőre kizárja, hogy egyetlen központi "rossz bankot" hozzanak létre. A törvénytervezetben azonban még valószínűleg nem lesz teljesen egyértelmű a "rossz bankok" meghatározása, úgymond "modellje", mivelhogy erre nézve még nem világosak az EU "paraméterei", mondta a hírügynökségnek egy meg nem nevezett bennfentes.

A német kormány tavaly ősz óta futó első, 515 milliárd eurós keretű bankmentő programja 80 milliárd eurót tart készenlétben tőkefeltöltésre, 20 milliárdot kezességvállalásra, 400 milliárdot a bankközi hitelezés garantálására és 15 milliárdot az állami KfW fejlesztési bank céghitelezésének erősítésére. A program adta lehetőségekkel eddig alig éltek a német bankok, mert tartanak a vele járó állami ellenőrzéstől és részvényeik leértékelődésétől, amit az állami tőketársítás és ellenőrzés okozhat. A német kormány mindezen felül teljes garanciát vállalt a bankbetétekre is.