Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány gyors lépéseket tesz az új pénzügyi mentőterv részleteinek kidolgozására - idézte a csütörtöki The New York Times Timothy Geithner pénzügyminisztert, akit bírálatok értek az általa ismertetett bankmentő program homályossága miatt.
Vágólapra másolva!

Geithner a kongresszusban a részletek felől érdeklődő képviselők előtt kijelentette: megérti, hogy mindenki a részletekre kíváncsi, de egy elsietett terv költséges és hiteltelen volna, drága felülvizsgálatokra lenne szükség.

- Megértem a részletek iránti érdeklődést, megértem a részletek hiánya miatti csalódottságot - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a részletek kidolgozására szánt idő javítani fog a terven és megelőzhetők lesznek a tévedések.

A lapok egyöntetűen úgy értékelték, hogy a kormány pénzügyi mentőprogramja, amelynek körvonalait Geithner kedden ismertette, nem világos, hiányoznak a hangsúlyok és a részletek. Ha a cél a bizonytalanság eloszlatása volt, akkor ezt nem sikerült elérni - állapította meg a The Wall Street Journal.

A tárcavezető nagy vonalakban közölt elképzelése szerint a minisztérium, a jegybank szerepét betöltő Fed, valamint privát befektetők forrásaiból összesen 2,5 billió dollárt lehetne mozgósítani a bankok, a pénzügyi rendszer működésének helyreállítására.

Három részből álló csomag

Geithner körvonalazta a kormány és magánbefektetők által közösen finanszírozandó programot, amelyen keresztül 1 billió dollárt fordítanának a pénzintézetek gyorsan romló eszközeinek felvásárlására. Ezenkívül a pénzügyminisztérium és a Fed a jelenlegi 200 millióról 1 billióra bővítené a fogyasztói és vállalati hitelpiac kiolvasztását célzó programot. A csomag harmadik elemeként a jobb bankok több hitelhez férhetnének hozzá. Az is ismert, hogy a tavaly elfogadott 700 milliárd dolláros bankmentő csomag második, 350 milliárd dolláros részéből az Obama-kormány 50 milliárdot fordítana a bajba került háztulajdonosok megsegítésére, a banki visszafoglalások leállítására.

A The New York Times szerint az adminisztráció egyebek mellett azzal indokolta a pénzügyi mentőcsomag kidolgozatlanságát, hogy Geithner mindössze két hete van hivatalában, és gazdasági csapatának több tagját még meg sem erősítette a kongresszus. Geithner állítólag el akarja kerülni, hogy elődje, Henry Paulson, a Bush-kormány pénzügyminisztere sorsára jusson, akinek tekintélyét nagy mértékben rombolta a bankmentő programban bejelentett többszöri irányváltás.