Európában nőtt, Amerikában csökkent az olaj ára

Vágólapra másolva!
Vegyesen zárt a kőolaj ára csütörtökön. Londonban szerényen emelkedett, New Yorkban közel két dollárral csökkent.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj 37 cent emelkedéssel 44,65 dollár zárt Londonban a csütörtökön kifutott legközelebbi, márciusi lejáratra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 1,96 dollárral 33,98 dollárra süllyedt márciusra a New York-i árupiacon (NYMEX).

Árcsökkentő tényező volt az a szerdán bejelentett hivatalos adat, hogy a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék. Gyengítette az árat az is, hogy jelentősen lassul a globális gazdaság növekedése, aminek a következtében mérséklődik a kereslet.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) épp szerdán közölte azt a legújabb előrejelzését, amely szerint idén a világ olajkereslete 1982 óta a legnagyobb mértékben csökken. A szervezet szerint a nyersolajkereslet napi 980 ezer hordóval 84,7 millióra esik vissza az idén. Az IEA előző előrejelzésében napi 500 ezer hordós visszaesés szerepelt.

A Brent elsősorban azért erősödött, mert Nigériában gondok merültek fel az olajexport biztonságával kapcsolatban. Az európai ellátást jobban befolyásolja Nigéria, mint az amerikait.