"Iszonyatos csendben" hánykolódik a forint

Vágólapra másolva!
Kora délelőtti gyengülés során 300 forintot is érintette az euró árfolyama, később azonban korrekció következett, így délután 1 óra körül 298 forintnál járt a kurzus. A mozgásnak nem kell túl nagy jelentősget tulajdonítani, a bankközi piac ugyanis szinte üres, gyakorlatilag nincs forgalom.
Vágólapra másolva!

Széles sávban mozgott ma a forint árfolyama. Az euró jegyzése 295 forintról indult, fokozatosan haladt a 300 forintos szint felé, amit egy pillanatra el is ért. Később korrekció következett, ennek eredményeként délután 1 óra körül 298 forintot adtak egy euróért.

"Iszonyatos csend van a piacon" - fogalmazott Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője utalva arra, hogy a mai mozgás nagyon alacsony forgalom mellett következett be. Ilyen piaci helyzetben egy-egy tranzakcióval könnyen elmozdítható az árfolyam, így az euró akár át is lépheti a lélektani határnak tartott 300 forintos szintet, de Kolba szerint inkább 295 és 300 forint között mozoghat a nap hátralévő részében, ha nem történik rendkívüli esemény. A 300 forintos szintről való enyhe erősödésben szerepet játszott, hogy a régió devizái, köztük a lengyel zloty is magára talált. Hozzájárult a fordulathoz az is, hogy a Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kötvényaukciója jól sikerült.

Az ÁKK három hónapos szünetet követően csütörtökön hirdetett meg eladásra 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket. A meghirdetett összeget az elsődleges forgalmazók mindhárom állampapír esetében túljegyezték, a végül az ÁKK a tervezett összegben bocsátotta ki a kötvényeket. A hároméves kötvényből 10 milliárd forintos mennyiség kelt el 11,37 százalékos átlaghozam mellett, az ötéves és tízéves futamidejű papírból 5-5 milliárd forint értékű csomagot vittek el a befektetők, előbbi kötvény esetében az átlaghozam 10,78, utóbbinál pedig 9,9 százalék volt.