Vágólapra másolva!
Belga állami kézben levő bankként is életképes a Fortis - jelentette ki brüsszeli sajtótájékoztatóján a belga miniszterelnök, egy nappal azután, hogy a Fortis kisrészvényesei elutasították a bank eladására kidolgozott kormányzati tervet.
Vágólapra másolva!

Herman van Rompuy szerint a most belga állami befolyás alatt álló Fortis helyzete "egészséges", a bank életképes. "Más megoldást szerettünk volna, de a részvényesek döntöttek" - mondta.

A miniszterelnök újból igyekezett megnyugtatni a bank ügyfeleit, hogy az ő számukra semmi sem változik, "csupán az állam számára lett valamivel komplikáltabb a helyzet". Mint hozzátette, különböző érintettekkel azért még folytatnak tárgyalásokat valamilyen más megoldásról.

A Fortis eredetileg holland-belga pénzintézet volt. A holland kormány tavaly ősszel felvásárolta a konszern hollandiai üzletrészét, a "maradék" pedig a belga állam nyakán maradt: a brüsszeli kormány felvásárolta a tavaly ősszel súlyos fizetési nehézségekkel szembe került Fortis részvényeinek nagy részét, azzal a szándékkal, hogy részvénycsereügylet keretében átadja e tulajdonrészt a BNP Paribas francia nagybanknak.

A kisrészvényesek leszavazták a francia szerepvállalást

Így a belga állam tulajdont szerzett volna a Paribas-ban, amely ugyanakkor az euróövezet legnagyobb lakossági bankjává válhatott volna. Csakhogy a Fortis kisrészvényesei, akik a részvények egynegyedét birtokolják, most leszavazták a tervezett eladást. Szerintük a Fortisnak nincs szüksége francia háttérre, talpra tud állni így is, elég az, hogy belga állami garancia áll mögötte.

A korábbi jelentésekkel ellentétben a szavazás kimenetele egyáltalán nem volt jelentős többségű: csupán 50,3 százalékos arányban vetették el a kormány megoldási javaslatát, ez azonban a döntés jogi érvényességén nem változtat.

A 2005 októberben megnyitott budapesti fiókjával a Fortis Bank az első olyan külföldi pénzügyi csoport volt, amely nem önálló leánybankkal vagy képviselettel, hanem bankfiókkal jelent meg Magyarországon, élve az EU-csatlakozás adta lehetőséggel.